Jordbruk Globalt

USA-farmare kämpar mot en sen och kylig vår

Vårbruket avancerar alltför långsamt i amerikanska Mellanvästern. De närmaste veckorna är avgörande för sådden majs och sojabönor i det kyliga vädret. Höstvetet utvecklar sig ställvis miserabelt.

Fram till i söndagen hade bara några få procent av de aktuella regionerna färdigställts med vårvete, majs och sojabönor. Farmarna bekymrar sig över läget. Enligt meteorologerna kommer den långa torkan att fortsätta flera månader framåt.

I de norra delarna av Mellanvästern kommer majssådden troligen inte att starta förrän i slutet av april. Bearbetningen av fälten bör vara klar senast i mitten av maj för att undvika skördeförluster.

Analytikerna befarar att farmarna kommer att förlora tålamodet och så majsen i kall jord, vilket riskerar att framkalla problem. Enligt databasen US Drought Monitor är den fleråriga torkan den värsta och mest intensiva i tjänstens 22-åriga historia.

Just nu är det omöjligt att leverera goda nyheter, säger Rich Tinker som är meteorolog och expert på jordbruk vid National Weather Service. Det ogynnsamma vädret har hittills lagt sordin på farmarnas förhoppningar om ett bra skördeår.

Enligt meteorologerna gör farmarna det bästa av situationen, men ingenting fungerar utan gynnsamma väderförhållanden. National Oceanic and Atmospheric Administration utgår från att torkan kommer förmodligen att stanna flera månader till.

Kraftiga snöfall har ytterligare förvärrat situationen. Mycket kommer nu att bero på hur vädret utvecklas de närmaste veckorna.

Väderförhållandena i andra viktiga odlingsregioner i USA är likaså allt annat än gynnsamma.