Parlamentets två utskott grälar om CAP-reformen

EU-parlamentets jordbruksutskott och miljöutskottet ville från början samarbeta om ett gemensamt förslag till CAP-reform. Därav blev intet, meningarna gick starkt isär. Miljöutskottet har nu lämnat förhandlingarna.

Skärgårdsdelegationen: fungerande bredband nödvändiga i skärgården

​Regeringen har föreslagit att det stiftas en lag om stöd för byggande av bredband, vilket gör det möjligt att stödja byggande av bredband med statliga medel. Enligt Skärgårdsdelegationen är det offentliga stödet för att bygga bredband i de områden där de inte byggs på marknadsvillkor ytterst viktigt. Det anslag som avsatts för stödet, fem miljoner euro, är dock otillräckligt.

Arbetsgrupp tillsattes för att föreslå åtgärder för att minska skadorna av vitkindade gäss

​En arbetsgrupp som ska fundera ut sätt att minska skador och problem som vitkindade gäss orsakar, inleder arbetet. Arbetsgruppen förväntas lägga fram konkreta förslag före utgången av augusti.

SLC - Voimax1
Nytt projekt vill förbättra jordbrukares fysiska förmåga

Vill du testa din kondition och på sikt förstärka din livskraft och ork i ditt arbete? Då är projektet VOIMAX något för dig. Som bäst tas anmälningar emot av intresserade lantbrukare i landskapen Mellersta Österbotten och Österbotten. Fysioterapeut Gerd Laxåback vid Karleby universitetscenter Chydenius hoppas på stort intresse.

SLC - Honung1
Från utbrändhet till biodlare

Efter tider av utbrändhet ville Katarina Qvist ändra riktning i livet. Hon läste en artikel om en kvinnlig biodlare och då visste hon vad hon skulle göra. Idag är hon biodlare på heltid.

SLC - Polyhyoty2
Stort intresse för humleuppföljning

Projektet ”Pölyhyöty” som Finlands miljöcentral startade ifjol har hittills lyckats över förväntan. Tiotals frivilliga observatörer var med redan förra sommaren och nu söker man fler. I södra Finland finns tillräckligt med observatörer, men det skulle behövas fler i norra Finland.

SLC - Foodhub
Nyländska foodhuben ökar farten

Foodhuben Nylands mat har under de senaste månaderna satt i en högre växel.

SLC - Lpx 174058
USA-domstol stoppar ogräsmedlet Dicamba

Det omstridda ogräsmedlet Dicamba får inte längre saluföras i USA. En domstol har upphävt tillståndet för det extremt flyktiga medlet, som ofta har skadat angränsande odlingar. Odlare får i alla fall använda upp sina förråd fram till slutet av juli.

SLC - Vaxthuspr2
Nu är det äntligen högsäsong för inhemsk paprika

För drygt en och halv månad sedan började inhemsk paprika dyka upp i butikerna. Trots att åtgången är god kunde producentpriserna gärna få vara på en högre nivå. Det säger Joakim Strand som odlat paprika i fem år.

Låga priser på rundtomat och gurka

Det har varit ett tryck på grönsakspriserna hittills i år. Speciellt priset på rundtomat och gurka nådde botten tidigt och den största orsaken till det är överproduktion. Coronaviruskrisen har också påverkat prisbilden.

Ledaren: Vi behöver pollinerarna!

​I Europa är 20 procent av de pollinerande biarterna utrotningshotade. Humlan är kanske Finlands viktigaste pollinerare i och med att den flyger och pollinerar vid lägre temperaturer. Fjärilar, blomflugor, getingar, en del skalbaggar och myror är också betydelsefulla pollinerare. När man beaktar alla pollinerare är omkring 40 procent av dem utrotningshotade.

Vanhanens entré ger stabilitet – åtminstone för stunden

​Efter Katri Kulmunis (C) avgång från finansministerposten förra fredagen började rykten florera i rask takt. Vad ska hon göra i framtiden och vem ska bli Finlands nästa finansminister? Under lördagen kryddades dessutom soppan med rykten om att olika Centerkrafter vill fälla regeringen. Inom Centerpartiet var man rätt så fort överens om att man vill ha en erfaren, pålitlig och stabil finansminister.