SLC - Bisyssla
Biodling

SLC - Img 8159
Öppna 4H-portar för säckinsamlingen

Insamlingen av utsädes- och handelsgödselsäckar pågår som bäst i hela landet. För att uppmärksamma Rejäl Handling Säckinsamling 2020 hade lokala 4H-föreningar runtom i landet möjlighet att senaste tisdag arrangera ett öppna portar-evenemang.

Försummelserna nästan fördubblades i urvalsbaserade inspektioner inom djurskyddet

Av Livsmedelsverkets senaste rapport över tillsynen inom djurskyddet framgår att försummelserna har ökat på gårdar med nötkreatur, svin och får. I de urvalsbaserade djurskyddsinspektionerna uppdagades förfarande som strider mot författningarna på 30 procent av gårdarna med produktionsdjur. Mängden är så gott som dubbelt så stor som året innan.

Trädgårdsbranschen letar efter innovationer

Handelsträdgårdsförbundet letar efter nya innovationer som ska utveckla den finländska växthusodlingen. Innovationerna kan vara produkter, produktionsmetoder, tjänster eller idéer som gör produktionen effektivare och förbättrar lönsamheten. Sammanlagt delas 10.000 euro ut i innovationspris.

SLC - Inkomstregister
Kontrollera uppgifterna i inkomstregistret – ett fel i webbtjänst i fjol gav fel uppgifter

Det lönar sig att kontrollera uppgifterna i inkomstregistret, eftersom ett fel i tjänsten Palkka.fi i fjol gjorde att uppgifterna inte stämde. Felaktigt införda uppgifter kan leda till problem med till exempel pensionsförsäkring.

Jordbrukare som jobbar på kryssningsfartyg ska se över LFöPL-försäkringen

Jordbruksföretagare som också arbetar på kryssningsfartyg under svensk flagga ska se över sin pensionsförsäkring, påminner Leena Vehkomäki, försäkringsteamledare vid Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt LPA.

Högre arealkrav för stöd gynnar aktiva lantbrukare

Om de nuvarande arealkraven för jordbruksstöd höjdes till 5, 10 eller 15 hektar skulle den mark som inte längre är stödberättigad troligen lösgöras för större gårdar. Det konstateras i en utvärdering av Ålands Landsbygdsutvecklingsprogram för åren 2014-2020.

Holländska minkar avlivas efter misstanke om corona

Myndigheterna i Nederländerna har börjat avliva upp till 10.000 minkar i minst åtta farmer, som uppges bära på coronasmitta. Två personer som arbetar i minkfarmer har enligt myndigheterna infekterats.

SLC - Lpx 47920
FAO-matindexet föll på nytt i maj

Världsmarknadspriserna på baslivsmedel fortsatte att falla i maj för den fjärde månaden i följd. De negativa följderna av coronakrisen och ett starkt utbud på världsmarknaderna präglade utvecklingen, noterar FN-organisationen FAO.

Ansökan om coronafinansiering till företag som är kopplade till primärproduktionen fortsätter

Ansökan om temporära stöd till företag på landsbygden och jordbrukets primärproduktionsföretag fortsätter, även om tiden för ansökan om NTM-centralens coronafinansiering till andra företag gick ut måndag 8.6, meddelar Livsmedelsverket.

Akta dig för elbedragare

Säkerhets. och kemikalieverket (Tukes) har fått kännedom om fall där elinspektioner har marknadsförts för äldre personer med bedrägliga medel. De som uppträtt som inspektörer har bl.a. påstått att de är anställda av Tukes eller att de verkar på order av Tukes. Sådana personer ska man inte tro, och det är skäl att anmäla fallen till Tukes.

Torvalds efterlyser realistisk klimatlag

De politiska grupperna i EU-parlamentet har lagt fram än en lång rad ändringsförslag till den kommande klimatlagen. Slutresultatet kan hamna nära Renew Europes förslag, uppger parlamentarikern Nils Torvalds (Sfp/Renew) i ett pressmeddelande.