Varrybs 1 C Webben
Det finns inte många jordbrukare som odlar oljeväxter i Österbotten, men en som odlar vårrybs är Mats Nordman i Pörtom. En orsak till det minskade intresset är utmaningarna med skadeinsekter. Men jag har bara gjort en bekämpning i år och det ser också ut att bli en bra skörd så jag är nöjd, säger han.
Tema

Vårrybsen har vuxit bra i Pörtom

Intresset för att odla oljeväxter i Österbotten har minskat de senaste åren. En orsak är utmaningarna med skadeinsekter. Men en som valt att odla vårrybs är Mats Nordman i Pörtom, och just nu ser det ut att bli en god skörd.

– Jag är väldigt nöjd med hur det ser ut i dagsläget. På det här skiftet kan det bli en skörd på över två ton per hektar och för rybs är det en riktigt bra. Men för att det ska ske måste vädret innan skörd också vara gynnsamt, säger Mats Nordman, växtodlare i Pörtom.

Mats Nordman hör till de få österbottniska jordbrukare som valt att odla oljeväxter som vårrybs. De senaste åren har många som odlat oljeväxter slutat med det på grund av riklig förekomst av rapsbaggar – en skadeinsekt som i Vasaområdet har utvecklat resistens mot växtskydden.

– Här längre söderut, cirka 50 kilometer från Vasa, är rapsbaggarna inte resistenta men beroende på förekomsten kan de definitivt ställa till med utmaningar genom att det blir flera bekämpningar. Även jordloppor kan förekomma på våren men i år har jag bara behövt göra en bekämpning, berättar han.

Nordman, som har ett stort intresse för växtodling, odlar vår- och höstvete, höstråg, havre, korn, ärter och sockerbetor. För flera år sedan testade han också odla höstrybs och -raps, men övervintringen har varit ett problem.

– För åtta år sedan fick jag tröskat höstrybs, men på grund av att det har varit svårt med övervintringen har jag slutat med det. Försöket med höstraps misslyckades helt och orsaken till att jag inte längre odlar vårraps är att tröskningen blir för sen på grund av den långa växttiden, förklarar han.

Varrybs 2 B Webben
Mats Nordman odlar vårrybs på tretton hektar i Pörtom och det ser ut att bli en god skörd så längre vädret är gynnsamt. Det regnade mycket förra helgen i Österbotten och mer regn vill behövs inte nu i landskapet innan tröskningen kommer igång om någon vecka.

En del av växelbruket

Vårrybs, som han odlar på två skiften på totalt 13 hektar, finns med på repertoaren som en del av växelbruket.

– Jag har ärter och vårrybs som avbrott i spannmålsodlingen och på grund av de höga gödselkostnaderna försöker jag genom växelbruk minska behovet av kväve. Det var just orsaken till att jag i fjol började odla ärter som är en kvävefixerande växt, vilket minskar åtminstone en liten del av behovet av konstgödsel följande år.

Priset på rybs ligger för tillfället på cirka 650 euro per ton. Det är en fördubbling av vad priset låg på för två år sedan.

– Oljeväxtpriserna har också varit ännu högre och det är klart att de höga priserna sporrar, men samtidigt krävs det också större insatser i form av dyrare växtskydd, konstaterar han.

En normal skörd av rybs brukar ligga på mellan 1.700-1.800 kilo per hektar.

– Kommer jag över och når upp till 2.000 kilo per hektar på det ena skiftet kan jag vara mycket nöjd. Beroende på vädret nu, som gärna får bjuda på sol och inte mycket regn, siktar jag på att tröska i mitten av september, säger han.