Nederländerna stoppar sin boskapsexport till Ryssland

Nederländerna har stoppat exporten av levade boskap till tredjeländer utanför EU. Förbudet gäller framför allt exporten av nötboskap till Ryssland och Kazakstan. Det meddelar landets jordbruksministerium.

Gott betyg i EU-rådet för nya långtidsbudgeten

EU:s stats- och regeringschefer välkomnar i princip det förnyade förslaget till långtidsbudget. Det framgick efter en första videokonferens, uppger kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

SLC - Hammarudda Sag 1 Webben
Stormen gav skjuts åt Hammarudda såg

Mera specialsågat virke enligt kundernas önskemål gjorde att Hammarudda såg i Jomala på Åland i fjol för första gången gick med vinst sedan starten 2016.

Tyskland försöker lyfta EU på spår efter corona

Ledaren: Hur ska det gå med lantbrukets gröna guld?

Uppgifter om dikningssammanslutningar digitaliseras och uppdateras i ny karttjänst

NTM-centralerna genomför en digitalisering av handlingarna i gamla dikningsprojekt. Dikningssammanslutningarna, som grundades huvudsakligen under 1940–1970-talen i samband med diknings- och täckdikningsarbeten på åkrarna, förpliktar fortsättningsvis många fastigheter i nyttoområdena att underhålla och restaurera de diken som de förvaltar.

SLC - Tok
Ouppkopplade kor

SLC - Timmerhus 1 Webben
Timrade stugan ska flyttas till havet

Med hjälp av barkspade, bandkniv och yxa timrar Jonas Lindvik från Mariehamn enligt traditionella metoder ett stockhus som snart ska bli familjens sommarstuga vid Ålands hav.

SLC - Thomas Blomqvist 1
Blomqvist anser att den nyländska landsbygden vinner på den aktuella SOTE-lösningen

Thomas Blomqvist (Sfp), minister för jämställdhet och nordiskt samarbete, anser att den nyländska landsbygden och vården för dem som bor där, vinner på den aktuella särlösningen med fem vårdområden i landskapet. Det här jämfört med tidigare förslag och de alternativ som fanns.

SLC - Veteran1
Somrig veterantraktorträff piggade upp entusiaster

Ett 20-tal entusiaster från Malax veterantraktorförening kunde äntligen samlas till traktorträff. Programmet bestod av en kvällskörning via några lokala vindparker, korvgrillning och diskussioner.

SLC - Midsommar1
Recept för midsommarbordet

SLC - Potatis365
#potatis365 ska lyfta potatis till ett matfenomen

Potatis har redan ett tag förutspåtts att bli ett nytt matfenomen, och att finländarna ska återupptäcka potatis vid sidan av pasta och ris.