Mtk Hankinnat Jesse Slc Webb 1280X800
SLC

Hur fungerar
MTK Hankinnats förmåner?

MTK Hankinnats förmånssystem skapar huvudbry bland medlemmarna. Bolagets vd Sanna Blomberg förklarar hur man ska gå till väga för att ta dem i bruk.

MTK Hankinnat grundades 2020 för att hålla Finlands landsbygd och företagandet på landet livskraftigt. Bolaget har med hjälp av SLC:s och MTK:s sammanlagda köpkraft förhandlad fram inköpsavtal med 30 olika aktörer som ger medlemmarna olika förmåner och rabatter. Dessa gäller bland annat bilar, industrivaror, verktyg, byggnadsmaterial, maskiner, reservdelar, däck och möbler.

Bland medlemmarna råder dock ännu en viss oklarhet gällande hur man skall gå till väga för att använda sig av förmånerna. Främst eftersom tillvägagångssättet varierar. Sanna Blomberg som är vd för MTK Hankinnat svarar på frågan.

– Det beror på förmånen. För de samarbetsparter hos vilka man kan öppna ett konto, som exempelvis Onninen och Ahlsell går processen via våra webbsidor.

Då går man helt enkelt in på webbsidan mtkhankinnat.fi och öppnar ett konto som är kopplat till de olika rabattavtalen. På webbsidan verifierar man också sitt medlemskap genom att fylla i medlemsnummer och postnummer. Här har dock en del stött på problem, vilket Blomberg är medveten om.

– Det har funnits oklarheter gällande medlemsnumren eftersom en medlem kan ha många olika nummer, och då har systemet varit trögt. I sådana fall kan man vända sig till oss för att reda ut med vilket nummer det går att öppna ett konto.

Fungerar på olika sätt

En annan klurighet handlar om att de olika avtalen fungerar på olika sätt. De går alla att hitta på MTK Hankinnats webbsida, men Blomberg ger några exempel på hur de kan fungera.

– Om du exempelvis vill börja använda förmåner hos Ahlsell måste ett konto öppnas hos dem, men kontot kan öppnas via våra webbsidor. 

Detta gäller många förmåner – men inte alla.

– Ifall man vill handla på Clas Ohlson räcker det med att visa sitt medlemskort vid kassan. Då behöver man inte öppna något konto. Köper du en bil eller fyrhjuling måste du bevisa ditt medlemskap och efter det skicka in en ansökan per mejl till MTK Hankinnat för att få din bonus.

– Vill man få rabatt på STARK måste man öppna ett konto i butiken genom att identifiera sig med sitt medlemskort.

Se till att FO-numret finns i medlemsregistret

En del rabattavtal kräver FO-nummer eftersom rabatten gäller bara företagare. Vid användning av dessa förmåner bör man först försäkra sig om att ens FO-nummer finns i SLC:s medlemsregister.

Sammanfattningsvis gäller olika regler för olika förmåner trots att en stor del fungerar via MTK Hankinnat-kontot. Det vill säga: öppna ett konto och bekanta dig med de olika avtalen. Samtliga avtal finns listade på bolagets sida – om oklarheter uppstår bör man ta kontakt.

– Vi har en kundtjänst på adressen info@mtkhankinnat.fi där vi försöker svara möjligast snabbt på olika frågor och lösa problem.

Blomberg tipsar dessutom om att MTV Hankinnat inom kort kommer att expandera, och att de som har energirelaterade investeringar på kommande bör vänta en stund ifall de vill göra inbesparingar.

– Nu på hösten kommer vi att få in två nya samarbetsparter inom solenergi – något det lönar sig att hålla ögonen öppna för eftersom man här kan spara stora summor.