SLC - 49923369372 6F8580A9Db O
USA fortsätter att straffa EU med tullar

Oron för ett eskalerande handelskrig mellan USA och EU består. EU-kommissionen hoppas ännu på en konstruktiv dialog med USA-sidan, men förhoppningarna om en lösning före presidentvalet i november är små.

SLC - 18879922 10155395419697299 1845515850089056538 O
”Från jord till bord” väcker skepsis i USA

USA:s jordbruksminister Sonny Perdue ifrågasätter EU-kommissionens nya matstrategi ”Farm to Fork” (F2F). Enligt Perdue riskerar jordbrukarnas konkurrenskraft att försvagas. Detta kan försvåra den globala handeln med livsmedel.

Ingen Slow Food Festival i Fiskars i höst

På grund av den rådande samhällssituationen med coronaviruset inhiberas den traditionsenliga Slow Food Festivalen i Fiskars i oktober.

SLC - Kaj Hemberg
Potatisodlarna i Svenskfinland levererar

Odlarna i Svenskfinland levererar potatis i höst trots en utmanande vår. På många håll är skördeutsikterna goda fastän första vågen av coronapandemin inträffade under en känslig tidpunkt på våren då produktionsinsatserna ska införskaffas och potatisen sättas.

SLC - 13537 1
Storbritannien är nu största exportmarknaden för EU-smör

Brexit börjar redan synas i statistiken för EU:s export och import av livsmedel. I EU:s första halvårsrapport 2020 om exporten av mejeriprodukter klassificeras Storbritannien som EU:s viktigaste exportmarknad för smör och ost.

SLC - Mats Nylund
Dagligvaruhandelns priskrig: SLC kräver utredning för att inte producenten ska hamna i skottlinjen

SLC kräver att livsmedelsombudsman Olli Wikberg startar en utredning för att se till att primärproducenten inte hamnar i skottlinjen när dagligvaruhandelns aktörer drar i gång sitt nyligen aviserade priskrig, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Dsc 0139
SLC Nylands sommarmöte bekantade sig med våtmark

Endast ett fåtal av de SLC-aktiva jordbrukarna i Nyland hade inlett trösksäsongen förra veckan och kunde sålunda med gott samvete delta i sommarmötet som denna gång ordnades i Sjundeå. SLC Nylands sommarmöte bekantade sig bland annat med Anna och Tom Lemströms våtmark på Karuby gård.

Så inte frön som du inte har bett om

I några europeiska länder såsom Storbritannien och Tyskland samt i USA, Kanada och Indien har konsumenter överraskande per post fått fröförpackningar som de inte har beställt. De har sänts från åtminstone Kina, Taiwan och Singapore. Till Finland har veterligen inga mystiska fröförpackningar kommit, uppger Livsmedelsverket.

SLC - Nyland Korn
SLC Nyland: Skörden blir klart mindre än ifjol, priset fortfarande alltför lågt

Tröskningssäsongen har kommit bra igång i Nyland med skörd av råg, höstvete och tidigt korn. Skörden av råg och höstvete ser ut att bli hyfsad. Kvaliteten verkar vara bra, medan skörden per hektar i medeltal verkar bli rätt medelmåttig. För den vårsådda sädens del är mognaden ganska ojämn överlag, vilket skjuter fram skörden, ger ojämn kvalitet och höjer torkningskostnaderna.

SLC - Vaderstad Baarman
​Väderstad förstärker närvaron i Finland

Från och med den första augusti ansvarar Sebastian Baarman för den finländska marknaden hos svenska Väderstad. Baarman har en bred bakgrund inom lantbrukshandel och även Väderstads produkter är bekanta för honom från tidigare engagemang.

SLC - Img 8237
Matskolebarnen i Vörå bekantade sig med livet på en lantgård

– Vi brukar ta emot barngrupper då och då, fastän vi har mycket arbete. Det säger Stefan Kastus i Vörå som tillsammans med sin fru Hannah senaste vecka bjöd in 4H:s matskola för ett guidat besökt till deras kålodlingar och djurgård. – Jag tycker det är viktigt att barnen får se hur det går till på en bondgård, säger han.

SLC - Podd Bengts
Kalkonuppfödning är en framtidsnisch

I det första avsnittet i poddserien ”Framtidsodlarna” möter lyssnarna kalkonuppfödaren Kristian Bengts i Övermark, Närpes. Han valde att satsa på nischen kalkoner och han har i dag cirka 28.000 stycken, som föds upp både traditionellt och i form av frigående ängskalkoner.