Jordbruk EU

EU-parlamentet stöder
jord-till-bord-strategin

En bred majoritet i EU-parlamentet antog på tisdagen en rapport om kommissionens förslag till en jord-till-bord-strategi för en uthållig jordbrukspolitik. Förslaget betraktas med misstro inom jordbruket.

Sammanlagt 452 parlamentariker röstade för resolutionen mot 170 nejröster och 76 nedlagda röster. Rapporten fokuserar på uthållighet genom hela livsmedelskedjan med avseende på klimat, biologisk mångfald, nollutsläpp och folkhälsa.

Utgångspunkten är kommissionens paket som siktar på en sänkning av nettoutsläppen av växthusgaser med 55 procent fram till 2030. Detta förutsätter särskilt ambitiösa mål för jordbrukets utsläpp.

Enligt rapporten borde bindande mål införas för att minska användningen av växtskyddsmedel fram till 2030. Givan av gödselmedel skulle på motsvarande sätt sänkas med 20 procent.

Ekojordbruket borde bli en viktigare del av EU:s strävan till mer hållbara livsmedelssystem. Utvecklingen och tillväxten inom den ekologiska sektorn borde därför stödas av en marknadsdriven utveckling och leveranskedja.

Bondeorganisationerna varnar för att strategin försvagar jordbruket och medför högre priser på livsmedel. Irritation väcker också misstankarna om att kommissionen skulle ha försökt mörka en rapport om reformens negativa konsekvenser för jordbruket.

Under plenardebatten beklagade många parlamentariker att kommissionen alltför sent offentliggjorde det gemensamma forskningscentrumets rapport om konsekvenserna av jord-till-bord-rapporten.

Risk att jordbruket flyttar bort från EU

Flera andra forskningsrapporter varnar också för jord-till bord-strategin och dess följder. Enligt en undersökning vid det holländska jordbruksuniversitetet i Wageningen skulle strategin sänka produktionen av jordbruksgrödor med mellan 10 och 30 procent.

Därmed utlokaliseras EU-jordbrukets emissioner till andra delar av världen. Forskarna hävdar att mer än hälften av den förväntade reduceringen av växthusgaser från jordbrukssektorn skulle flyttas till tredjeländer.

Efter omröstningen framhöll EU-parlamentarikern Herbert Dorfmann (EPP/Italien) betydelsen av att ansvaret för ett mer hållbart jordbruk ska delas av jordbrukarna och konsumenterna.

Om EU ytterligare drar ned på användningen av bekämpningsmedel, gödselmedel och antibiotika, måste bönderna stödas så att produktionen inte flyttar från EU. Tillgången till mat för rimliga priser ska också i fortsättningen vara en prioritet, sade Dorfmann.