Agria3
Börje Fågelklo, som driver Oy Syketec Ab i Korsholm, hade med sig nya skördaraggregat Jobo EH50-Combi till KoneAgria. Prototypen beviljades en guldmedalj för att det är fråga om en hybrid som går på el. Vi är glada för utmärkelsen, säger han.
Skogsbruk Maskin & teknik

Syketec fick guldmedalj för
eldriven hybrid på KoneAgria

Sedan flera år tillbaka har Oy Syketec Ab utvecklat mindre skördaraggregat. På KoneAgria i Tammerfors hade företaget från Korsholm med sig en hybrid som delvis går på el. Belöningen för det resulterade i en guldmedalj på mässan.

– Vi blev glada när vi fick hör att vi har fått medalj för en nyhet på en stor mässa. Det visar bara hur eldrivna maskiner ligger i tiden och väcker intresse, säger Börje Fågelklo, vd för Oy Syketec Ab som är verksamt i Replot, Korsholm.

Syketec börjar bli ett etablerat namn på marknaden för mindre skördaraggregat som lämpar sig exempelvis för skogstraktorer och mindre skördare. På KoneAgria i Tammerfors hade man med sig aggregatet Jobo EH50-Combi som är en hybrid som bygger på standardmodellen ST50-combi med en stegmatare som utrustats med rullor.

– Det nya med det här aggregatet, som är en prototyp, är att rullmotorerna är eldrivna. De delar som behöver mest oljeflöde är just elektriska delar och det gör den här mycket effektiv. Att det är en hybrid gör också att den fungerar på en gammal traktor utan att lägga till hydraulik.

– Den lilla hydraulik som behövs går till att stänga och öppna knivarna. Annars behöver aggregatet och rullorna en mycket liten flödesmängd, förklarar Fågelklo.

Agria4
Jobo EH50-Combi är ett skördaraggregat som är eldrivet, vilket ger bättre effektivitet. Rullmotorerna är eldrivna och det minskar flödesmängden. Kraften tas från batteriet som laddas kontinuerligt när arbetsmaskinen är igång. När hydrauliken kombineras med el blir verkningsgraden mycket hög.

Kraften tas från batteriet

Kraften tas från batteriet som laddas kontinuerligt när arbetsmaskinen är igång. När hydrauliken kombineras med el blir verkningsgraden mycket hög.

– Fördelen med en hybrid som också går på el är att man klarar sig med en liten effekt. Utan el behövs en stor motor som drar en stor pump samtidigt som 40 procent går i spillo själva hydrauliken. Med en delvis eldrivet aggregat blir förlusterna mindre och en mindre motor behövs. Den stora effekten tas från batteriet, säger han.

För det här tilldelades Jobo EH50-Combi en guldmedalj. Men det finns ännu mycket arbete att göra innan aggregatet blir en kommersiell produkt på marknaden.

– Vi har hållit på med det här projektet i tre år, men vi är inte klara ännu. Det här är en prototyp och vi är i dagens läge osäkra på hur styrsystemet ska fungera. Det finns styrsystem men vi har inte ett optimalt sådant ännu, säger han.

Och fortsätter:

– Målet är att vi ska ha en färdig produkt till Elmia Wood i början av juni nästa år. Grundsakerna med aggregatet är i sin ordning så vi borde hinna bli klara med det. Problemet har varit att hitta ett företag som gör motorerna, men nu har vi hittat ett lämpligt i Uleåborg som tillverkat prototypen.

Blir den här produkten dyrare än de befintliga som inte är hybrider?

– Nej, det tror jag inte. Det beror lite på volymen av tillverkningen också.

Läs också:
KoneAgria en besökarframgång och ljusglimt i coronavardagen
Ny skördetröska visades upp av Sampo Rosenlew