Agria7
Sampo Rosenlew visade upp den nya hybridtröskan Comia C24 2Roto som har större kapacitet och är effektivare än tidigare modeller.
Jordbruk Maskin & teknik

Ny skördetröska visades
upp av Sampo Rosenlew

Det fanns en rad nyheter som visades upp på KoneAgria i Tammerfors. En av de som fick ett omnämnande var Sampo Rosenlew Comia C24 2Roto. En hybridtröska med stor kapacitet och effektivitet.

Under hösten har Sampo Rosenlew lanserat den nya modellen Comia C24 2Roto. En hybridtröska betyder att den både har tröskcylinder och två rotorer som avskiljer kornen från halmen.

– Till skillnad från C22 och äldre modeller har den nya också större framaxel, vilket gör att den klarar mer vikt. Också växellådan är större och spannmålstanken har vuxit till tio kubikmeter. Taket går att vecklas ut och det gör att mycket spannmål ryms, berättar David Köping, försäljare vid Agco Suomi Oy.

Tio kubikmeter är mycket och det fyller en normal äldre spannmålsvagn på en tömning. Dessutom är skärbredden 6,9 meter vilket ökar effektiviteten ännu mera.

– Utöver det har luftfläkten utökats i kapacitet, och samtidigt jämnheten på luftströmmen. Den har också sex luftvingar samtidigt som geometrin och vingarnas form förbättrats. Sållens längdrörelse och avstånd mellan övre och nedre såll har också ökat och även det gör att tillströmningen av luft blir effektivare och jämnare.

– Därmed finns inte behov att köra fläktvarvtalet på max utan luftmängden räcker i alla förhållanden, förklarar Köping.

Ramkonstruktionen har förstärkts för att klara de belastningar som en stor spannmålstank medför, och den nya ramen kommer att användas på modellerna C10-C24 för att det produktionsmässigt är bättre med mindre variationer modellvis.

– Sållhussystemet, automatspänningen på tröskcylinderremmen och högkapacitetselevatorns uppdatering sker även på C10 uppåt på årsmodell 2022 som säljs i detta nu.

Elevatorn som drar spannmålen upp till tanken har också fått högre kapacitet – med upp till 80 ton per timme.

– En annan detalj som kan nämnas är att remmen som driver tröskcylindern justeras automatiskt. Det underlättar för användaren som inte behöver kontrollera och justera spänningen själv, säger han.

Läs också:
KoneAgria en besökarframgång och ljusglimt i coronavardagen
Syketec fick guldmedalj för eldriven hybrid på KoneAgria