Dansk fettskatt ställdes under lupp

För nästan tio år sedan införde den dåvarande danska regeringen en skatt på fetthaltiga livsmedel. Den så kallade fettskatten var impopulär och avskaffades ett drygt år senare. Nu har ett forskarteam granskat fettskattens effekter.

SLC - Milchersatzprod
EU ska ta ställning till namn på veganmat

Mjölk, yoghurt, grädde, smör och ost är skyddade begrepp som enligt EU-rätt bara får användas i samband med produkter som härstammar från däggdjur. Det vill livsmedelsindustrin ändra på. EU-parlamentet ska ta ställning i oktober.

Ledaren: Hur ska det gå med finländskt griskött nu?

Det som nu har hänt i Tyskland kan givetvis också ske i Finland. Händelseutvecklingen efter ett ASF-utbrott skulle sannolikt se ut på ungefär motsvarande sätt här hos oss. Den finländska årsproduktionen av griskött är 170 miljoner kilo. En sänkning av producentpriset med 10 cent per kilo skulle betyda ett bortfall på 17 miljoner euro, och det enbart från producenterna. Nu måste vi alla göra vårt yttersta för att den afrikanska svinpesten inte ska nå Finland. Ansvaret ligger förstås hos svinproducenterna men också hos jägarna, konsumenterna och inte minst hos alla resenärer.

Sex timmars arbetsdag?

​För en månad sedan höll SDP partikonferens och förslaget om sex timmars arbetsdag kom upp. Igen får man väl säga, då till exempel statsminister Sanna Marin tagit upp det här tidigare. Det är inte heller särskilt konstigt i sig då partiet har som långsiktig målsättning att minska arbetstiden utan att sänka lönenivån.

SLC - Drommar
Drömmar

SLC - Dahlmans 016
Åländska Dahlmans höjer och sänker nötköttspriserna

Som en följd av prisutvecklingen på fastlandet har åländska slakteri- och charkuteriföretaget WJ Dahlman Ab den här veckan höjt priset på ko-kött medan priserna sänks för tjurar och biffdjur.

EU-vetepriserna vände uppåt i september

Vetepriserna ökade kraftigt under månaden på grund av stark efterfrågan, torra förhållanden i Europa och i Svarta havsområdet som fördröjer höstsådden samt återhållen försäljning av odlarna i Ryssland, noterade EU-kommittén för spannmål förra veckan.

SLC - Vargproblem1
Varg dödade cirka 120 får på holmar i Björköby

En fullständig katastrof. Så beskriver fårproducenten Jonas Nord vargattacken på betande får på flera holmar i Björköby i Replot. Av de 600 fåren som varit på bete sedan maj har över 120 fått sätta livet till.

SLC - Vargproblem4
Norrback: Stamvårdande jakt på varg skulle underlätta problemet i Björköby

Om lagen tillät stamvårdande jakt på varg skulle den individ som härjar i Björköby troligen kunna fällas. Det säger Anders Norrback, ordförande för ÖSP:s fårproducentutskott, som har förhoppningar på det aktuella medborgarinitiativet.

SLC - Vargangrepp 2020
Vargangrepp mot får i Finland

Enligt jord- och skogsbruksministeriets Viltskaderegister har det i år fram till 4.9.2020 registrerats 22 vargangrepp mot får, i vilka dog sammanlagt 160 får. Jämför man med de fem föregående åren är antalet vargangrepp inte exceptionellt stort, däremot har antalet dödade får varit förhållandevis många jämfört med tidigare år.

Malmgård ordnar ingen julmarknad i år

På grund av den rådande Coronaepidemin har familjen Creutz beslutat att inte arrangera en Julmarknad på Malmgård i Lovisa i år.

Sulky till NHK-keskus

NHK-keskus Oy blir återförsäljare för Sulky-Burels arbetsmaskiner.