Ledaren: Är torvens saga redan all?

​Höstens budgetmangling och veckorna före den blev en slags arena för diskussioner om bränntorven och torvbrytningens framtid i Finland. Och att diskutera torven går ju, få ämnen väcker så starka känslor som just torv. De flesta har en åsikt om torven och rätt så ofta baserar den sig på ideologi och en ”jag-tror-nog-att”-logik snarare än på fakta.

SLC - Matmarknad
Ny matmarknad ser dagens ljus i Ingå

Matmarknaden på Gammelgården är ett nytt matevenemang som ordnas i Ingå den sista helgen i september. Matmarknaden hålls på museiområdet Gammelgården i Ingå.

SLC - Soderlangvik 1
Söderlångvik Gårds Äppeldag firas för femtonde gången

Äppeldagen är en skördefest där det inhemska äpplet firas genom att erbjuda mycket läckerheter och ett spännande program för hela familjen. Traditionsenligt firas Äppeldagen den sista lördagen i september.

SLC - Dsc02648
Unika knölar plockas på Åland

Två somrar i rad har Mathias Johansson, 37 år, testat odling av sötpotatis, eller batat som de också kallas, i Saltvik på Åland.

Insändaren: Hur kan banken behandla en långvarig kund så här?

Hur kan banken kasta ut två människor från deras hem? Ta ifrån dem deras livsverk? Är det inte någonting som hör till 1800-talet? frågar sig Göran och Marlene Sjölund i en insändare.

SLC - Dsc02717
Billigare spannmålsfrakt stöter på åländskt grund

Ab Lantbruk som har hand om praktiskt taget all handel med konventionell åländsk spannmål vill få bort en grynna som gör att större fraktfartyg inte kan ta full last från spannmålstorken vid Färjsundet.

Industrins och handelns användning av spannmål

Under skördeåret 1.7.2019-30.6.2020 (förändring från föregående skördeåret inom parentes) köpte industrin och spannmålsförmedlarna 2,1 miljarder kilo (+32 %) spannmål och 46 miljoner kilo (-26 %) rybs och raps från lantgårdarna. Uppgifterna framgår av Naturresursinstitutets statistik.

SLC - Sppris3
Han välkomnar en liten prishöjning på spannmål

De senaste åren har spannmålspriserna varit på en för låg nivå. Men de senaste veckorna har det börjat hända på marknaden – åtminstone lite. Priserna har stigit en aning och det gläder odlaren Johnny Granqvist.

SLC - Seleggt Anderung Das Verfahren
Tyska tuppkycklingar får inte avlivas efter 2022

Tyskland siktar som första EU-land på att förbjuda avlivning av nyckläckta tuppkycklingar inom äggproduktionen. Jordbruksminister Julia Klöckner lade nyligen fram ett lagförslag till ett förbud som ska träda i kraft 2022.

SLC - Torv
Torv

SLC - 50347375478 Eb8566Cb6B O
Budgetmanglingen: Den nationella motfinansieringen av jordbruksstöden är tryggad

Tryggandet av den nationella motfinansieringen för jordbruksstöden vid åtminstone dagens stödnivå, en fördubbling av bränsleskatten på torv samt en prismekanism enligt brittisk modell var det väsentligaste för primärnäringarna vid budgetmanglingen.

Nationella finansieringen till jordbruket och utvecklingen av landsbygden tryggad

Regeringen beslutade vid budgetmanglingen reservera 7.788 miljoner euro för den nationella finansieringen av jordbruket och landsbygdens utveckling under EU:s nya budgetperiod 2021-2027. Av denna summa är 65 miljoner euro finansiering ur gårdsbrukets utvecklingsfond som baserar sig på tidigare beslut. Finansieringen kompletterar EU-finansieringen som man avtalat om i juli 2020, uppger Jord- och skogsbruksministeriet.