SLC - Stooorm4
Stormen drabbade Österbotten

Stormen Aila bidrog till rätt omfattande skador i Österbotten. Jan Slotte, verksamhetsledare på Skogsvårdsföreningen Österbotten, uppskattar att cirka 100.000 kubikmeter virke fälldes. Mer om detta och mycket annat i veckans Skogstemanummer!

SLC - Aila Aland
Aila-stormen skonade Åland

Stormen Aila som förra veckan slog hårt mot framför allt österbottniska skogar gick ganska spårlöst förbi på Åland.

SLC - Plroj2
Metsä Group har kampanj för plantskogsröjning

Plantskogsröjning är en viktig åtgärd några år efter planteringen. Men trots det är det många skogsägare som lämnar det arbetet ogjort – trots att de inte ens behöver göra det själva. Metsä Group erbjuder röjningstjänster och har nu rabatt på den servicen.

SLC - Plantskola 1 Webben
Byter gurka och tomat mot gran och tall

Efter 25 år som växthusodlare byter Niclas Lindholm på Vårdö i Ålands skärgård inriktning och lämnar den hårt prispressade grönsaksmarknaden. I stället satsar han helhjärtat på att driva upp skogsplantor med målsättningen att om några år sälja cirka tio miljoner gran- och tallplantor per år.

SLC - Lonsamhet
Lönsamheten för skogsbruket sjönk efter ett rekordår

År 2019 hade högkonjunkturen kulminerat och skogsbrukets lönsamhet sjönk klart från föregående rekordår, uppger Naturresursinstitutet. Avverkningen av timmer i privata skogar minskade med 12 procent och priset på barrsågtimmer sjönk reellt med närmare åtta procent. Efterfrågan på massaved fortsatte att vara relativt bra. Avverkningen minskade med ungefär fem procent och prisnedgången stannade på en procent.

SLC - Blyforbud 1 C Webben
Nya blyrestriktionerna upplevs som ogenomtänkta

Finland röstade emot blyhagelförbudet på våtmarker, eftersom övervakningen blir både svår och dyr. Jägarförbundet anser att förslaget inte beaktar våra förhållanden. I oktober väntas Kemikalieverkets utredning, som utgör grunden för ytterligare blyrestriktioner i jaktammunition.

SLC - Blyforbud 1 D Webben
EU planerar omfattande förbud mot blyhaltig ammunition

En tjänstemannakommitté inom EU röstade i början av september med tydlig majoritet igenom ett förbud mot blyhagel i våtmarker. På längre sikt väntar ett mera omfattande förbud mot blyhaltig ammunition inom jakt.

SLC - Motorsag
Motorsåg

SLC - Kontrakt
Spannmålsuppköparna hoppas på långsiktiga odlingskontrakt

Kontraktsmodeller där priset slås fast på förhand har ökat något i popularitet. För att gynna marknaden skulle spannmålsuppköparna ändå gärna se mera kontraktsodling och att priserna slogs fast i förväg för en del av skörden.

SLC - Grismarknad
Afrikansk svinpest i Tyskland ökar efterfrågan på finländskt griskött

Då afrikansk svinpest (ASF) för ett par veckor sedan hittades i ett vildsvinskadaver i Brandenburg i nordöstra Tyskland blev det tvärstopp för den tyska exporten till ett flertal länder i Asien. Det här märktes snabbt också i de finländska kötthusen.

SLC - Copa Lambert
Copa får sin första kvinnliga ordförande

Den europeiska bondeorganisationen Copa har för första gången fått en kvinnlig ordförande. Den 59-åriga franska producentledaren Christiane Lambert valdes med bred majoritet till det tvååriga uppdraget.

Förbjudna neonikotinoider sysselsätter EU-domstolen

EU-domstolen har på nytt nystat upp målet om de förbjudna neonikotinoiderna klotianidin och imidakloprid. Tillverkaren Bayer har överklagat domen och fick rätt. Trots det positiva utslaget kommer preparaten inte att återlanseras på marknaden.