SLC - Mats Blomqvist
Kombinerar ekologisk odling med konventionell djurhushållning

Jordbrukaren och läraren Mats Blomqvist i Jakobstad har övergått till att odla ekologiskt under de senaste åren. Någon hundraprocentig ekologisk övergång i hans verksamhet blir det dock inte fråga om. Han ämnar fortsätta föda upp kalvar på konventionellt vis.

SLC - Andreas Nyman
Nymans Lantbruk går in för att bygga ut verksamheten

Mjölkgården Nymans Lantbruk siktar på att nästan fördubbla sin djurbesättning framöver. Det handlar om en stor och långsiktig investering som ska förverkligas genom en stegvis utvidgning av verksamheten, säger Andreas Nyman.

SLC - Slcnyland
SLC Nyland vill se en fortsättning på miljöersättningsprogrammet

SLC Nyland har tagit del av förslaget till förvaltningsplan för Kymmene älvs-Finska vikens vattenförvaltningsområde för 2022-2027 och framför olika synpunkter. Jordbrukarna ska fortfarande ha möjlighet att ta fullvärdig skörd från sina åkrar och dessutom vill man också se en fortsättning på det frivilliga miljöersättningsprogrammet under nästa förbindelseperiod samt att dess åtgärder ska ha tillräcklig effekt.

SLC - Hostvete Kslatt
Tidig tröskning på grund av brådmognad

Det varma vädret under våren och sommaren har lett till att grödorna brådmognat och att tröskningen redan dragit i gång på många håll.

SLC - Troskning 2 8 2018
Tröskorna tuggar på kummin och råg

Rågen och kumminet är det första som ryker då skördetröskorna börjat svärma ut på åkrarna i Egentliga Finland. Tapio Heliander på Rövarnäs herrgård har fått in sin råg – omkring 3,5 ton per hektar – och skall nu samla krafter för att ta itu med kumminet.

SLC - Johan Akerblom 066
Långsiktig planering räddar Johans kossor

– Väldigt välkommet att Ålandsmejeriet höjer avräkningspriset till oss leverantörer. Helt rätt gjort. Själv har jag nu merkostnader på 2.000 euro i månaden för att köpa in kompletteringsfoder, kommenterar mjölkbonden Johan Åkerblom i Saltvik Fremmanby.

Ålandsmejeriet höjer priserna för att undvika nödslakt

Från den 1 augusti höjde Ålandsmejeriet ÅCA avräkningspriset till sina 17 mjölkgårdar genom att införa ett säsongtillägg under perioden augusti-oktober.

SLC - Jonas Lundberg017
Tufft år för chipspotatisen men bevattnad lök kan ge bra skörd

– Ett mörkt år för potatisodlingen, konstaterar Ålands potatisodlarförenings ordförande Jonas Lundberg i Finström Mangelbo efter sommarens långvariga torka och hetta.

SLC - Ehrnrooth
Louis Ehrnrooth njuter av sin barndoms landskap

– Naturen omkring Baggnäs är mitt bästa sällskap. Ju äldre jag blir desto viktigare blir allt det som finns nära. Hembygden har alltid legat mitt hjärta nära, mitt förhållande till den har blivit djupare. I den här åldern är generationskamraterna få, vilket betyder att de mänskor som finns kvar är alldeles särskilt värdefulla. Så sammanfattar agronomen Louis Ehrnrooth sin tillvaro. Han fyllde nyligen 95 år.

SLC - Stenalder
Stenålder

Ledare: Jordbruket får åter ta skulden för algerna

Jordbruket är åter trängt från många håll. Det är inte nog med att årets skörd håller på att torka bort som extra salt i såren efter att fjolårets skörd förstördes av regn och brist på värme.

Gensaxen är GMO anser EU-domstolen

Nya växtförädlingsmetoder som den så kallade gensaxen ska klassificeras som genteknik, fastslog EU-domstolen på onsdagen.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning