Dahlstrands1
Trädgården innebär mycket jobb, men Margareta och Håkan tar också flera rundor varje dag då de går runt och tittar, följer med vad som händer och ser hur det växer.
Livet på landet

I Dahlstrands trädgård är det endast fantasin som sätter gränser

Det sägs att det är detaljerna som gör helheten och den helhet som möter en vid Dahlstrands är en lummig lustgård med stor mångfald av växter, dekorationer och installationer samt flertalet inbjudande sittgrupper och gröna rum.

Här göre sig varken krav, prestation eller konventionella ramar besvär, det här är en trädgård som gör en glad och nyfiken, som kittlar betraktarens upptäckarlust.

Men det har inte alltid varit så.

När Dahlstrands flyttade hit för snart femtio år sedan planerade de pliktskyldigast in blomsterrabatter samt grupper av bergtall och ölandstok enligt den tidens ideal. Intresset för trädgården lyste totalt med sin frånvaro.

– Vi var inte alls trädgårdsintresserade, säger Margareta. Vi hade en gräsmatta, ett badmintonnät och ett potatisland.
Och så fortgick det, tills en dag i början av det nya millenniet när en gnista tändes i samband med att paret besökte andras trädgårdar.

– Men det var inte växterna som tilltalade oss, utan allt det där runtomkring, berättar hon. Vi tycker att det är roligt att hitta på saker som andra inte har i sin trädgård.

– Man kan göra precis som man vill då man inte bor invid en allfartsväg, flikar Håkan in. Vår gård ligger avskilt och syns knappt från vägen.

Dahlstrands2
– Vi planerar inte så mycket. Många gånger far vi till nån plantskola och köper något utan att ha tänkt ut på förhand vad vi ska göra med det. Men förr eller senare hittar plantorna och växterna sin plats.

Skogen skyddar

Dahlstrands gård är tretusen kvadratmeter stor och omgärdas av skogspartier med höga träd på flera sidor som skyddar mot blåst. I synnerhet nordanvinden stöter på patrull tack vare en gammal granskog.

– Vi bor i zon 4, men eftersom träden skyddar har vi nästan zon 3, berättar Margareta. Det är inte alltid soligt i trädgården, men växterna trivs bra.

Till nackdelarna hör att det finns gott om trädrötter. Granar och björkar drar åt sig mycket vatten och rötterna kräver en hel del yta, därför har de byggt många upphöjda bäddar med mikrodukar i botten åt växterna som mestadels är perenner som ros, pion, lilja och fingerborgsblomma. De stora och maffiga dahliorna får stå i egen kruka.

– Alunrot är favoriten, säger Håkan. Den finns i olika färger och schatteringar och vi har den i flera bänkar.

På gården växer även ett trettiotal trädsorter som exempelvis bok, rödbok, korkträd, rosenhagtorn, körsbärshägg, japansk gyllenlönn, ligustersyrén och flera valnötsträd som de själva sått av nötkärnor.

– Vi kan inget om växter och vi har ingen planering, säger Håkan. Vi bara gör. Vi flyttar runt plantorna om de inte trivs, vi grejar och provar.

– Längst ner i trädgården har vi en ”uppfostringsanstalt” dit vi sätter olika växter, fortsätter han. Om de blir till nåt får de komma tillbaka till gården senare.

Dahlstrands3
Trädgårdens olika uterum och sittgrupper har fått namn som Hemliga hörnan, Lönnfacket, Paviljongen eller som här; Ovalen.
Dahlstrands4
Alunrot som finns i många olika färger och schatteringar har blivit parets favorit.

Trivsamma gröna rum

Parets humor och uppfinnarglädje löper genom trädgården som en röd tråd. De säger att inget är planerat, ändå verkar här finnas en tanke, en ordlek, en mening eller en berättelse bakom det mesta.

De använder sig inte av ord som passion, men det märks att trädgården har vuxit sig djupt in i deras hjärtan. Kanske är det mer förnöjsamhet och närvaro som är ledorden. Det här är deras plats på jorden.

Trädgården är indelad i olika rum, små hörnor eller terrasser med trivsamma sittplatser för vila, umgänge och/eller kontemplation här och var, alla namngivna.

De berättar om Hemliga hörnan, Lönnfacket, Refugiet, Ferrariet, Månen, Mellanrummet, Ovalen och Paviljongen.

Att vandra genom trädgården tar sin tid. Det finns mycket att betrakta och begrunda.

– Vi vill ha en trädgård där man inte ser allt på en gång, utan man ska kunna söka sig fram och hela tiden upptäcka något nytt, säger Håkan. Det tycker vi om och jag tror att vi är ganska lika.

Dekorativa loppisfynd

Margareta tycker om att köpa plantor – Håkan tycker om att plantera – och är dessutom en utpräglad loppisfantast.

Trädgården är fylld med otaliga dekorationer som julgransbollar i alla kulörer, en vid variation av hjärtan, här finns bjällror, klockor, koskällor, änglar och ödlor. Ljus och lyktor. Lampskärmar, tiffanydekorationer och gardiner som rofyllt fladdrar i sommarvinden.

Håkan säger sig inte ha samma fallenhet för att fynda på loppis, han kommer gärna med men det händer ibland att han väntar i bilen.

Utöver att skapa i trädgården har Håkan under senare år börjat måla ”gubbtavlor” – porträtt på män i akryl. Och så besitter han en förkärlek för bokstäver och text, för vad ord kan uttrycka.
Bägge trivs med att läsa och i trädgårdens olika skrymslen finner de alltid en passande plats enligt väderlek eller solens vandring på himlen.
Trädgården innebär mycket jobb, men Håkan och Margareta tar också flera rundor varje dag där de går runt och tittar, följer med vad som händer och sker och hur det växer. Och så får de hela tiden nya idéer.

– Vi blir bara galnare med åren, säger Håkan. Vi gör precis som vi vill och folk får tycka precis vad de vill, men oftast tycker de att det är spännande.

Paret har haft många besökare under åren. När de för ett antal år sedan deltog i evenemanget ”Trädgård och kreativa rum” som ordnades av Pedersöre kommun kom det ungefär 300 besökande.

– Och följande år kom det nästan lika många fastän det regnade, minns Margareta.

För den som vill besöka makarna Dahlstrands trädgård i Esse låter de hälsa att det går bra att komma hit i mindre grupper.

– Men vi önskar att de hör av sig och meddelar på förhand.

Dahlstrands6
Tornet är byggt av radade tegelstenar, inget murbruk behövs.
Dahlstrands5
Omtyckta dahlior och en himmel av hjärtan.