Skogsresort
Craig McDonald och Tiia Soppela har planerat sin lilla resort enligt sina egna drömmar.
Landsbygdsnäringar

Skogsturism i modern tappning för stressade stadsbor

Glöm algdrypande stränder och långa båt- och bilresor till avlägsna sommarstugor med bristfällig komfort. Nu är det bekväm skogssemester som lockar.

I en ganska ordinär skog mitt i ingenstans reser sig en splitterny och modern liten semesterby. Med de rätta detaljerna och den exklusiva inramningen förvandlas skogen till en unik semesteroas där gästerna kan sitta i timmar och beundra tallarna – gärna med ett glas champagne i handen. Detta låter sig göras utan att smutsa skorna eller vandra tiotals kilometer i svårframkomlig terräng.

Det finns ett bubblande intresse för den här typens resmål just nu. Det senaste tillskottet är Hilltop Forest i Gumböle i Ingå.

Det är det finsk-brittiska paret Tiia Soppela och Craig McDonald som låtit bygga upp den lilla resorten Hilltop Forest. I det här skedet finns det ännu bara tre övernattningsstugor – utöver utrymmen för avkoppling, bastu och bubbelbad och parets eget hus som också delvis används i företaget. Bostadshuset är placerat uppe på ett berg och de stora fönsterna bjuder generöst på utsikten över omkringliggande tallskog.

– Det är känslan som är det viktigaste. Alla detaljer måste vara rätt. Vi har byggt upp en plats som vi själva hade velat besöka när vi var mitt uppe i affärslivet och behövde varva ner, säger Tiia Soppela.

Både hon och maken Craig McDonald har lämnat bakom sig den högpresterande businessvärlden med fler arbetstimmar än vad som kan anses hälsosamt. De har bott i olika delar av världen, senast i Norge där de båda jobbade på ett internationellt konsultföretag. De skrattar lite generat åt att de trots sin bakgrund som professionella affärsrådgivare nu satsat en liten förmögenhet på att bygga upp en semesteroas som åtminstone på kort sikt inte kommer att inbringa några stora pengar. Deras plan är att företaget ska växa men exakt hur stort är ännu oklart. Företagsmöten och seminarier som satsar på välbefinnande är en nisch de funderar på.

– Om man ger avkall på småskaligheten förlorar man samtidigt en del fördelar vi idag kan erbjuda. Kunder uppskattar den personliga betjäningen och att allt är gjort med passion, säger Craig McDonald.

Skogsresort2
Övernattningsstugorna på Hilltop Forest är endast nio kvadratmeter stora....
Skogsresort3
... men de är välplanerade och utsikten mot skogen är fin.

Litet – men med finess

Stugorna är endast nio kvadratmeter stora men de rymmer det viktigaste: en säng, kylskåp, kaffekokare och badrockar i linne. I dem kan man vandra genom blåbärsriset till bastun och bubbelpoolen. Utanför varje stuga finns ett fräscht litet utedass som tar kål på de flesta fördomar mot just utedass.

Allt är byggt av naturmaterial och helst också lokalproducerat på ett hållbart sätt. Hållbarhet är ett av nyckelorden bakom satsningen på Hilltop Forest.

– Att hugga ner träden är inte det enda sättet att använda skogen affärsmässigt, säger Craig McDonald.

I deras företagsidé ingår det att vara exklusiv och ge kunderna det de önskar och gärna lite till. Då får det också kosta.

– För många citymänniskor är den här naturen alldeles unik och dessutom är den lättillgänglig från huvudstadsregionen. Det är också jätteviktigt, säger McDonald.

– Idén är att man inte ska behöva ta sig långa vägar för att få uppleva fin natur, koppla av och njuta, säger Tiia Soppela.

Naturen och skogen utgör alltså en viktig del i själva upplevelsen men på ett helt annat sätt än finländarna traditionellt njutit av skog och mark.

– Här finns fina möjligheter att vandra och cykla, men de gäster vi haft hittills har faktiskt helst stannat här på platsen och tagit det lugnt, säger Tiia Soppela och tillägger att stämningen är avslappnad och att ingen behöver klä upp sig för att komma och äta. Istället kan man beställa Craigs hemlagade pizza och äta den på berget utanför eller i sitt eget krypin sittande i sängen. Har man tur hoppar en hjort förbi på andra sidan glasväggen.

Hangmatta
Bastuterrassen har en inbyggd hängmatta där kunderna kan varva ner och njuta av tystnaden. Strax intill ligger bubbelbadet.

Två år av livsförändring

Projektet har tagit två och ett halvt år att genomföra. För businessmänniskor som Soppela och McDonald är den kommunala tillståndsprocessen långsam även om samarbetet med kommunen förlöpt smidigt. Utan knarr beviljades paret undantagslov för sitt projekt. De har ändå en viss förståelse för grannarnas oroliga reaktioner, men försäkrar att det inte är någon storskalig semesterby i görningen även om skogsområdet de förvärvat uppgår till 16 hektar.

Ingen av dem hade någon som helst erfarenhet av den här typens verksamhet, men de gav sig i kast med planerna med passion och öppet sinne. De har vinnlagt sig om att anlita lokala entreprenörer och göra det till en exklusiv trumf i verksamheten. Gästerna välkomnas med Caramillas karameller och till frukost serveras nybakt bröd och jordgubbar från Lill-Breds, båda företag som ligger några kilometer ifrån.

– Hade vi vetat allt vi vet nu hade vi kanske tvivlat mer på projektet, skrattar de båda så här i efterhand.
Något måste de ändå gjort rätt för bokningskalendern är så gott som full hela sommaren.