SLC - Eko Eu Bio
SLC:s ekoutskott: Bara certifierad ekologisk produktion får säljas som eko

Ekoproducenterna i Svenskfinland är oroliga över att marknadsföring och försäljning av produkter som nästan eko har fått fotfäste inom direktförsäljningen av lantbruksprodukter.

SLC - Img 8829
Kristian fick hjälp av ”Ta hand om bonden”

Den stödjande verksamheten ”Ta hand om bonden” får tack vare fortsatt statsfinansiering en förlängd verksamhetstid med ytterligare två år. En av dem som har använt sig av Ta hand om bonden-tjänsten är grisfarmaren Kristian Härtull i Vörå. När mycket i livet och vardagen under en tid kändes tungt och hopplöst och tankarna blev alltför negativa beslöt han sig för att kontakta Susann Rabb.

SLC - Gronpris1
Låga priser pressar grönsakssektorn

Coronaviruset har bidragit till ökad konsumentefterfråga på grönsaker. Men trots både ökad produktion och försäljning kommer 2020 att bli ett svagt år prismässigt för Närpes Grönsaker. Prisbilden har under året varit väldigt utmanande på flertalet produkter.

SLC - Fonterra Photos Fonterra Darfield
Fonterra måste sälja sina mjölkgårdar i Kina

Den nyzeeländska mejerikoncernen Fonterra säljer ut sina mjölkgårdar i Kina. Koncernen har gjort tresiffriga miljonförluster och måste nu dra konsekvenserna.

Ledaren: Hög tid för EU att tillåta gensaxen

En återgång till alternativa odlingsmetoder räcker inte för att trygga ett jordbruk som förväntas producera livsmedel för en växande befolkning. Nya gentekniska metoder, i synnerhet gensaxen CRISPR/Cas9, kan bidra till att förädla fram härdigare växtsorter som skonar jordbruksmarken. Och de sorterna ska bland annat klara av att växa och producera med lägre nivåer av växtskyddsmedel. EU:s ständiga hänvisning till försiktighetsprincipen är inte längre tidsenlig. Nu behöver EU:s jordbrukare få tillgång till alla redskap i dagens verktygsback.

Dystra ekonomiska tider framför oss

Men ett stöd ger förstås inte ge mer jobb och det är precis vad som skulle behövas. Nu verkar det definitivt som att tröskeln för att ta till åtgärder som begränsar och försvagar den nationella ekonomin blivit avsevärt högre än den var på våren. Ur en nationalekonomisk synvinkel kan man konstatera att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

SLC - Taklagsol
Taklagsöl

Parlamentarisk arbetsgrupp för glesbygd tillsatt

Statsrådet har utnämnt en parlamentarisk arbetsgrupp för glesbygd för att förbättra möjligheterna för glesbebyggda områden i Finland. Arbetsgruppens mandatperiod är 12.10.2020-30.6.2023.

Uppgifter om skörden samlas in

Den årliga insamlingen av uppgifter om skörden har startat och breven har skickats till gårdarna. Enkäten besvaras i Naturresursinstitutets (Luke) webbtjänst.

SLC - Nyman3
Nyman bygger sin första biogastankningsstation

I flera år har företagaren Jan-Ove Nyman arbetat för att bygga ett nätverk av biogastankningsstationer. I onsdags tog ett stort steg mot det målet när byggandet av hans första station inleddes i Kronoby.

Dyra eltariffer bromsar bevattning med elpumpar

Många specialodlare på Åland skulle gärna driva sina bevattningspumpar med el, men höga anslutningsavgifter avskräcker trots att pumparna bara körs under en del av året.

ÅPF och fyra livsmedelsföretag trycker på för åländskt fraktstöd

Ålands producentförbunds vd Sue Holmström och cheferna för fyra livsmedelsförädlande företag kräver i ett brev till landskapsregeringen att Åland äntligen får ett transportstöd.