Grasshopper Ed Van Duijn Upgrggi Gv Jm Unsplash
Gräshoppor plågar den italienska ön Sardinien. Insekterna slukar allt som ligger i deras väg.
Jordbruk EU

Gräshoppor plågar bönder på Sardinien

Italiens näststörsta ö Sardinien invaderas i år igen en gång av gräshoppor som allvarligt skadar grödorna. Enligt producentorganisationen Coldiretti har insekterna redan förstört grödor på en areal av mer än 30.000 hektar.

Ögonvittnen jämför synen av angripna odlingar med en horrorfilm. Miljarder gräshoppor kretsar i grödorna och äter upp allt som växer. Coldiretti betecknar situationen som en katastrof av sällan skådad utsträckning.

Enligt Coldiretti har miljontals gräshoppor ödalagt grödorna i de mest utsatta områdena i mitten av Sardinien, som är öns viktigaste jordbruksbygd. Invånarna lever mestadels av boskapsskötsel och växtodling.

Coldiretti befarar att de ödelagda odlingarna bara är början på en större katastrof, eftersom ingenting tycks stoppa gräshoppornas framfart. Organisationen räknar med att förstörelsen kan drabba upp till 50.000 hektar mark.

Enligt producentorganisationen är det en ödets ironi att miljontals gräshoppor ödelägger skördarna i en situation där Italien på grund av läget i Ukraina borde göra allt för att maximera sin livsmedelsproduktion.

Torka och höga temperaturer har främjat insekternas utveckling. Året har varit extremt torrt med en praktiskt taget halverad nederbörd. Tidigare somrar under det senaste decenniet har genomgående präglats av stark hetta och torka.

Gräshopporna slukar allt i sin väg

Enligt Coldiretti drar gräshopporna över ett spannmålsskifte som en brand. De förstör hela fältet och förintar månader av arbete och investeringar. Spannmål och trädgårdsodlingar stryker med på en och samma gång.

Förklaringen är att gräshoppor är polyfaga. De äter allt som står i deras väg och förorsakar en biologisk katastrof i områden där de drar fram. Boskapsgårdar drabbas dubbelt, eftersom foderväxterna för djuren också förintas av insekterna.

De senaste åren har regionalregeringen i Sardinien reserverat betydande anslag för forskning i förebyggande åtgärder som kunde begränsa skadorna. Experter försöker bland annat kartlägga insekternas spridningsvägar.

Forskarna ska identifiera gräshoppornas naturliga antagonister och pröva effekterna av fysiska, kemiska och biologiska medel för att minska skadorna inom jordbruket. Målet är att utveckla metoder som motverkar invasionerna av gräshoppor.

Italien lider av vattenkris

På det italienska fastlandet råder katastrofliknande förhållanden av annan art. Italien lider av den svåraste torrperioden sedan 70 år. Landets längsta flod, floden Po, är redan ställvis uttorkad.

Regionen Lombardiets president Attilio Fontana har redan utlyst ett nödläge med anledning av torkan. Enligt Coldiretti är läget inom jordbruket kritiskt. Torkan hotar både växter och boskap.

Torkan har redan förorsakat skador till ett värde av två miljarder euro, beräknar organisationen. Grödorna lider av torkan, men också boskapen mår dåligt. I de höga temperaturerna producerar korna 15 procent mindre mjölk. Bristen på foder är påtaglig.

Med avseende på den hotande vattenbristen uppmanar Coldiretti regeringen att prioritera landets vattenresurser för jordbruket. Det handlar om att trygga matförsörjningen, påminner jordbruksorganisationen.