Dystra ekonomiska tider framför oss

Men ett stöd ger förstås inte ge mer jobb och det är precis vad som skulle behövas. Nu verkar det definitivt som att tröskeln för att ta till åtgärder som begränsar och försvagar den nationella ekonomin blivit avsevärt högre än den var på våren. Ur en nationalekonomisk synvinkel kan man konstatera att det kommer att bli värre innan det blir bättre.

SLC - Taklagsol
Taklagsöl

Parlamentarisk arbetsgrupp för glesbygd tillsatt

Statsrådet har utnämnt en parlamentarisk arbetsgrupp för glesbygd för att förbättra möjligheterna för glesbebyggda områden i Finland. Arbetsgruppens mandatperiod är 12.10.2020-30.6.2023.

Uppgifter om skörden samlas in

Den årliga insamlingen av uppgifter om skörden har startat och breven har skickats till gårdarna. Enkäten besvaras i Naturresursinstitutets (Luke) webbtjänst.

SLC - Nyman3
Nyman bygger sin första biogastankningsstation

I flera år har företagaren Jan-Ove Nyman arbetat för att bygga ett nätverk av biogastankningsstationer. I onsdags tog ett stort steg mot det målet när byggandet av hans första station inleddes i Kronoby.

Dyra eltariffer bromsar bevattning med elpumpar

Många specialodlare på Åland skulle gärna driva sina bevattningspumpar med el, men höga anslutningsavgifter avskräcker trots att pumparna bara körs under en del av året.

ÅPF och fyra livsmedelsföretag trycker på för åländskt fraktstöd

Ålands producentförbunds vd Sue Holmström och cheferna för fyra livsmedelsförädlande företag kräver i ett brev till landskapsregeringen att Åland äntligen får ett transportstöd.

SLC - Dsc 3998
Kommande året avgör pälsbranschens framtid

Att Terjärv Frys slutar producera foder är ytterligare en konsekvens av den hårda motvinden inom pälsnäringen. Minskad efterfrågan och produktion går inte att kombinera med samma fasta kostnader, säger SÖP-ledaren Kaj Wik.

Älgjakten startar i full skala på lördag

Den egentliga jakttiden för älg börjar andra lördagen i oktober, när förutom vaktjakt även övriga jaktformer tillåts. Jakten på vitsvanshjort är i full gång, uppger Finlands viltcentral.

ÖSP: Det måste bli en ändring i vargpolitiken

Styrelsen för Österbottens svenska producentförbund följer med oro vargsituationen på Replot efter att flera fårproducenter sammanlagt mist över 120 får till följd av vargattacker.

SLC - Havreaker
Havre är populärt på världsmarknaden

Havrens popularitet ökar i ute i världen. Den globala efterfrågan på havre växer detta år med omkring sju procent, jämfört med fjolåret. Det är tio procent över medeltalet på lång sikt och den nästhögsta siffran sedan 1960.

SLC - Kaczynski Pi S Org
Förbud mot pälsfarmer fällde polsk agrarminister

Den polska regeringen har antagit en ny djurskyddslag som bland annat förbjuder pälsdjursfarmning. Lagen förorsakade stor kalabalik inom regeringen. På kuppen måste jordbruksminister Jan Krzysztof Ardanowski lämna sin post.