SLC - Midsommar 21
Midsommar

Ledarsticket: Välkommet biogassamarbete

Den kommersiella biogasproduktionen har hittills legat hos mindre aktörer, men det kan i allra högsta grad vara av betydelse att ha en etablerad aktör som St1 med på tåget, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Dsc00462
Löften om högre priser för åländskt virke

Efter att Ålands Skogsvårdsförening och Ålands Producentförbund hotat med virkesbojkott lovar nu de båda åländska skogsföretagen höjda virkespriser.

SLC - Vaall5
Sådden drog ut på tiden

Sådden kunde avrundas först långt in i juni, vilket särskilt i landets södra delar har lett till att bestånden är i mycket olika utvecklingsskeden. De först sådda spannmålsbestånden har redan nått stråskjutningsfasen och går snart i ax, medan de sist sådda skiftena först nu skjuter brodd, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport.

SLC - Potkonsulent4
Svårt att hitta en ny potatisrådgivare för ÖSL

Sedan förra hösten har ProAgria Lantbrukssällskapet sökt en ny potatisrådgivare. Men trots flera försök har ingen ersättare på heltid hittats. Det har oroat potatisodlarna i Kristinestadsnejden – men nu verkar det finnas en lösning i sikte.

SLC - Avverkningar 1 A
EU vill förbjuda kalavverkningar

EU-kommissionen vill i framtiden bara tillåta kalavverkningar av skog om detta är nödvändigt av miljöskäl. Det skriver tidningen Dagens Nyheter, som hänvisar till ett läckt koncept som behandlar EU:s nästa skogsstrategi efter 2020.

Dags bekämpa bladlöss i åländska spannmålen

Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh varnar jordbrukarna för att det i år finns ovanligt mycket bladlöss i spannmålsodlingarna.

SLC - Dsc00252
Sågbrand snabbt släckt

En brand i Ålands Skogsindustriers sågverk vid Färjsundet i Godby kunde tack vare insatser från tre frivilliga brandkårer släckas snabbt natten till fredag förra veckan.

Denna vecka står CAP-reformen på spel

EU-parlamentet, kommissionen och medlemsländerna i rådet gör denna vecka ett förnyat försök att enas en kompromiss om nästa CAP. Om allt går bra, siktar parterna på att presentera en kompromiss senast påföljande måndag.

Systemet med stöd för bybutiker utvidgas

Stödet för bybutiker får en fortsättning. Nu ska stödområdet utvidgas till att omfatta alla landsbygdsområden.

SLC - Img 0725
Solcellsdrivet vattenpumpsystem nyhet på försöksfält i Solf

Underbevattning, täckdikning och dränering var på tapeten då det arrangerades ett underbevattningstillfälle på Söderfjärden. Det övergripande målet är att bana väg för ett mera hållbart och effektivt jordbruk.

SLC - Img 0128
Fejkat växtskydd är ett allvarligt problem

Trafiken med olagliga växtskyddsmedel som klorpyrifos har blivit ett allvarligt problem i EU. Enbart de senaste tre månaderna har polisen beslagtagit 1.200 ton förfalskade bekämpningsmedel, uppger den europeiska polisorganisationen Europol.