Nya idéer och senaste nytt för yrkesodlare

Svenska Trädgårdsförbundet och Svenska lantbrukssällskapens förbund ordnar 3.8 en träff för yrkesodlare på Lill-Breds i Ingå.

Övervakningarna av jordbrukarstöd börjar

NTM-centralerna börjar utföra övervakningar av åkerstöd på gårdarna när jordbrukarnas samlade stödansökan är avslutad. Övervakningar utförs från mitten av juni fram till medlet av november, meddelar Livsmedelsverket.

Stödsystemet för djurbidrag ändras nästa år

EU:s stödsystem för djurbidrag ändras från och med 2022, meddelar Livsmedelsverket. Den största ändringen gäller anmälningarna om deltagande i djurbidrag.

Skogsinventeringen fortsätter runt om i landet

I sommar fortsätter Finlands skogscentral med inventeringsrundan som inleddes 2020 i olika delar av landet. Inventering görs nu på 22 nya områden på sammanlagt 4,3 miljoner hektar skog. Den nya informationen publiceras nästa år.

CEJA efterlyser bättre riskhantering

EU-jordbrukarna behöver effektivare krisinstrument och bättre kommunikation om skördeskador och uteblivna inkomster. Det kräver de unga jordbrukarnas europeiska organisation CEJA i ett positionsdokument.

EU utreder CO2-avgift på utländsk konstgödsel

EU planerar en klimatavgift på energiintensiva produkter som framställs i länder utanför EU med lägre standarder för klimatskyddet. Detta kan kännbart höja priset på bland annat konstgödsel från ifrågavarande länder.

SLC - Askog
Fastländska ekar blir åländsk jubileumsskog

Tusen plantor ek och 650 björkplantor från sydösterbottniska Mellanå Plant planteras nu för att uppmärksamma firandet av Ålands självstyrelses 100-årsjubileum 2021-22.

SLC - Odlartraff1
Äntligen kan ÖSP ordna fysiska odlarträffar

Förra året blev det bara en virtuell odlarträff. Men tack vare det förbättrade pandemiläget kan ÖSP äntligen ordna fysiska odlarträffar. Den första gick av stapeln i Närpes i måndags och det som står klart är att det är hög tid att inleda arbetet med ogräsbekämpningen.

Åland Grönskar slog besöksrekord

Trots pandemin och restriktioner vid gränsen mot Sverige ökar antalet besökare till Skördefestens vänners vårliga jippo Åland Grönskar som arrangerades den 29-30 maj.

Fipronilskandalen gav tre års fängelse

Huvudmannen bakom den belgiska fipronilskandalen för fyra år sedan har nu dömts till tre års fängelse, varav två år villkorligt. Mannen hade prånglat ut det förbjudna avlusningsmedlet Fipronil till mer än hundra äggproducenter som måste slå igen.

Matpriserna stiger globalt till högsta nivån sedan tio år

FAO:s globala prisindex fortsätter att explodera. Priset på FAO:s samlade matkorg steg under maj månad med 4,8 procent, den starkaste månatliga prishöjningen sedan 2010. På ett år har matprisindexet stigit med nästan 40 procent.

Utländska markköp oroar Danmarks jordbruk

Det danska jordbruket står inför en rad generationsskiften och ett växande antal gårdar kommer sannolikt att säljas till utomstående köpare. Regeringen vill därför begränsa möjligheterna för utländska aktörer att förvärva jordbruksmark.