Plojning1
Med ett dussin traktorer plöjdes cirka åtta hektar åkermark i Paxal upp i samband med höstplöjningsdagen 2023.
Livet på landet

12 traktorer plöjde upp
åtta hektar i Paxal

Vädrets makter var inte på sitt mest givmilda humör då det var dags för traditionell höstplöjning i Övermalax. Ett dussin traktorer plöjde upp åkrarna i Paxal i gråmulna förhållanden under några lördagstimmar.

Uppslutningen till årets höstplöjningsdag i Övermalax under den tredje lördagen i september blev klart mindre än normalt.

Vid middagstid var det visserligen gråmulet uppehållsväder, med vissa tendenser till ett uppsprickande molntäcke, som gällde ute vid plöjningsområdet i Paxal. Men under den föregående natten och morgonen hade det regnat ordentligt, vilket gjorde terrängen mjukare och slirigare.

– Förutom att regnet säkert har avskräckt i sammanhanget är många jordbrukare upptagna med tröskningsarbeten just nu. Dessutom ordnas det skärgårdsmarknad i Bergö och skördefest i Yttermark samtidigt, kommenterade Malax veterantraktorförenings förre ordförande Håkan Stenfors i serveringstältet.

– Att göra torkningsarbeten, harva och så höstsäd är andra aktuella sysslor för jordbrukarna, tillade Stenfors i samma veva.

Plojning2
15-årige Zacharias Aldén från Malax var den yngsta traktorföraren för dagen. Jag är med i höstplöjningen för andra gången, sade Zacharias.

Traktorförarna mellan 15 och 80 år gamla

I årets höstplöjningsdag i Paxal deltog 12 traktorer. Förarnas ålder varierade mellan 15 och 80 år. Målet var att plöja upp sammanlagt åtta hektar åkermark som tillhör och lånas ut Mikael Österblad. I år hade något enstaka fält fallit bort från det totala plöjningsområdet.

Det handlar om en lokal plöjningstradition i Malax som har pågått oavbrutet sedan 2008. Inte heller under coronaåren blev det några uppehåll.

– Det här evenemanget har samtidigt en viktig social funktion. Ortsbor kan komma hit och diskutera med varandra över en kopp kaffe eller en grillkorv. Som mest har höstplöjningsdagen lockat cirka 450 deltagare. Det året fanns det 29 traktorer på fälten, säger Håkan Stenfors.

– Ett år genomförde vi plöjningsdagen i regnväder. Efteråt fick vi lov att bogsera bort nästan alla bilar från området, minns Stenfors.

Malax veterantraktorförening leds sedan ifjol av Leif Österroos. För närvarande håller föreningen på att med frivilliga krafter och arbetsinsatser etablera ett nytt högkvarter och centrum i Långåminne där man har köpt upp en gård.

– På sikt kommer vi att förlägga veterantraktordagen samt påskbrasan och höstplöjningen till området i Långåminne. Kanske kan det bli aktuellt om tre år, berättar Österroos.

Plojning3
Höstplöjningsevenemanget har samtidigt en social funktion. Här kan ortsbor träffas och umgås, säger Håkan Stenfors, tidigare ordförande för Malax veterantraktorförening och föreningens nuvarande ordförande Leif Österroos.