Ansökan om jordbrukarstöd gick på rutin det andra coronaåret

Sammanlagt 44.277 gårdar gjorde upp sin stödansökan för 2021 på nätet. Jordbrukarnas samlade stödansökan avslutades i Viputjänsten i tisdags 15.6.

SLC - Dsc04546
Odlartips: Bygg större lager om du bevattnar löken

Sedan specialodlaren Johan Holmqvist i Hammarland Lillbolstad på Åland började bevattna sina drygt 20 hektar lök- och potatisodlingar har skördarna ökat med minst 30 procent. Nu harmar det bara att han byggde löklagret innan han satsade på bevattning. Med facit i hand borde jag först ha investerat i bevattningsdammen. Sen skulle jag ha byggt ett större löklager, skrattar han.

SLC - Cecilia Nyholm
Cecilia Nyholm nytt ungdomsombud vid SLC Nyland

Cecilia Nyholm, 21, blir ungdomsombud vid SLC Nyland. Nyholm studerar tredje året till husdjursagronom vid Helsingfors universitet.

Besvara viktig förfrågan om grönsaksmarknaden

SLC uppmanar växthusodlarna att gå in och besvara livsmedelsmarknadsombudsmannens förfrågan om grönsaksmarknaden.

Parlamentet kräver burlös djurhållning

EU-parlamentet vill stegvis fasa ut djurhållning i burar fram till 2027. Kommissionen uppmanas att utreda ett stegvis förbud mot burhållning.

SLC - Dsc 0040 Media A496Dc81
EU stöder tyska stängsel mot ASF-smitta från Polen

De östliga tyska delstaterna Brandenburg och Sachsen bygger långa stängsel för att stoppa utbredningen av afrikansk svinpest från polska vildsvin. EU har dessutom lovat att bidra med nio miljoner euro. Löftet har väckt irritation i Danmark.

SLC - Banneri2021 13 Sv
Naturens dag på ekogårdar 28 augusti

Evenemanget Naturens dag på ekogårdar ordnas lördagen den 28 augusti 2021 som en del av den nationella Finska naturens dag. Målsättningen med evenemanget Naturens dag på ekogårdar är att erbjuda konsumenter möjlighet att bekanta sig med ekologisk produktion i en genuin miljö.

Irländsk traktorprotest mot CAP och klimatlag

Irländska producenter genomför denna vecka traktormarscher i ett trettiotal städer i landet. Demonstranterna protesterade mot EU:s gemensamma jordbrukspolitik och en planerad irländsk klimatlag.

SLC - 51248574766 C262613894 O
Nya förhoppningar om snar CAP-lösning

EU:s jordbruksministrar bemödar sig om en snar gemensam lösning i CAP-processen. Under ett informellt möte denna vecka visade delegationerna intresse för nya kompromisser för att lösa knutar som fortfarande hindrar processen.

SLC - Barkborre Kuva Tiina Ylioja
Sommarövervakningen av granbarkborre inleddes

Granbarkborrens svärmning började i södra och mellersta delarna av Finland under Kristi himmelsfärdsveckan då temperaturen steg över +18 grader. Svärmningsaktivitet sågs relativt jämnt över hela det utvidgade uppföljningsnätverket, även på de nordligaste övervakningsplatserna, uppger Naturresursinstitutet.

JBS betalade lösen efter utpressarattack

Den brasilianska slakterikoncernen JBS betalade förra veckan en lösensumma på drygt 9 miljoner euro efter en hackerattack med ett utpressningsvirus. Viktiga delar av koncernens produktion i Nordamerika och Australien lamslogs i samband med angreppet.

SLC - Falck Flis 9
Nu möjligt få finansiering för gårdens energilösningar

Jordbrukarna har nu en bra möjlighet att få finansiering för förnyelse och grundlig upprustning av investeringar i energiproduktion, såsom värmecentraler, anskaffning av solpaneler eller byggande av biogasanläggningar på den egna gården, uppger Livsmedelsverket.