Den ihållande torkan i syd- och mellaneuropa medför redan konsekvenser för frakten av spannmål. De kännspaka fraktpråmarna på floden Rhen har mödosamt att ta sig fram i den krympande rännilen.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle


Frankrike genomlider sin svåraste torkperiod i mannaminne. Inga tecken tyder på att den extrema torkan ska lätta de närmaste veckorna. Enligt premiärminister Elisabeth Borne är läget kritiskt.
Inför höstens budgetarbete vill ÖSP uppmärksamma beslutsfattare och tjänstemän inom offentliga sektorn på vikten av att reservera tillräckligt med budgetmedel för livsmedelsanskaffningar.

Nederländernas bönder träffade senaste vecka landets regering för att förhandla om förslaget till skärpta miljökrav och halverade kväveutsläpp. Men samtalen i Utrecht rann tydligen ut i sanden. I stället står parterna om möjligt längre från varandra än tidigare.
Livsmedelsverket betalar ut 85 procent av ersättningsbeloppet i förskott på kompensationsersättningen, miljöersättningen och ekoersättningen för 2022.
Jakten på ringduva startar onsdagen den 10 augusti. Ringduvan är den talrikaste bytesarten för Finlands jägare.

Efter en kraftig fördröjning kunde Jakobstadsföretaget Ekofish börja odla regnbågslax i havsvattenmiljö ifjol. Under 2022 skall kapaciteten fördubblas och målet är att fortsätta utöka produktionen ytterligare framledes.

Nu har de allra första åländska aprikoserna skördats från Ålands hushållningssällskaps försöksodling i Finström Västanträsk. Ifall skörden blir tillräckligt stor planeras också testförsäljning i samarbete med någon butikskedja.

Daniels Frukt är ett familjeföretag som med långa traditioner och miljövänliga metoder odlar äpplen och päron på Åland. I år odlas den nya Celina-päronsorten.
Efter fyra års samtal har EU och Nya Zeeland slutit ett frihandelsavtal.

Nederländerna dras givetvis med miljöproblem, men det är reaktionen på dessa som väcker farhågor. Nu leker Haag, Bryssel och WEF med civilisationsmässigt livsviktiga industrier som livsmedelsproduktion och energi. I en tid av krig, energikris och matbrist, påpekar Nicolas von Kraemer.