SLC - Barkborre
Naturresursinstitutet upprättar beredskapsplan mot granbarkborre

Det planteras gran i tilltagande omfattning, men samtidigt orsakar klimatförändringen en allt större risk för ökning av angrepp av granbarkborre speciellt i granskogar. Naturresursinstitutet inleder ett utredningsarbete i riksomfattande beredskapssyfte mot omfattande skador av granbarkborre.

SLC - Kirjanpainajan Iskeymia Tuulenkaadossa Markus Melin Tiina Ylioja
Granbarkborrar har utvecklats rekordartat i sommarens hetta

Den första generationen av granbarkborrar har utvecklats rekordsnabbt under värmekupolen i Finland. Forskarna vid Naturresursinstitutet har följt med överskridningen av riskgränsen med hjälp av övervakningsfällor. Nu finns det risk för att en systergeneration utvecklas i en stor del av Finland.

Dispens ger möjlighet att jaga bort och skjuta vitkindade gäss

På hösten 2021 har 506 gårdar möjlighet att med stöd av dispens jaga bort och skjuta vitkindade gäss i syfte att förebygga skördeskador, uppger Miljöministeriet.

SLC - Img 1105
Primärnäringarna i Ingå ska bli klimatsmartare

Med ett nytt klimatprojekt i Ingå vill man förbereda företagen i Ingå för framtiden med hjälp av hållbar utveckling. I Ingå finns cirka 150 gårdar och flera andra företag som kan få hjälp med att bli klimatsmartare.

SLC - Forsok3
Resultat av potatisförsök presenterades i Lappfjärd

Nästan varje år är ProAgria Lantbrukssällskapet med och ordnar sortförsök med potatis. Tillställningar som alltid lockar intresserade odlare som får en chans att bekanta sig med nya sorter. I onsdags presenterades resultaten av försöken i Lappfjärd.

SLC - Dsc04769
Driftiga Petra vill ha full kontroll över äppelodling och nötkreatur

25-åriga Petra Sundin är en driftig tjej som nu ensam bestämmer över Änglagårds 16 hektar stora äppelodling efter att ha upplevt flera svåra livssituationer. Det värsta var när hennes pappa Peter för två år sedan dog i en tragisk bilolycka bara några hundra meter från hemmet i Finström Grelsby på Åland.

SLC - Csm Pflanzenwachstumsversuche 2A45596339
Hydrogel håller växterna fräscha under torra perioder

Under långa torrperioder överlever inga växter utan regelbunden bevattning. Österrikiska forskare har emellertid utvecklat ett slags gel som håller fukten i jorden och avger både vatten och flytgödsel i lämpliga portioner under en lång tidsperiod.

SLC - Dsc 2000
Hettan tog kål på kålen En utmaning att vara grönsaksodlare i extremväder

– Aldrig under mina 40 år som trädgårdsodlare har säsongen varit sådan som i år, säger Ingrid Träskman i Ingå.

SLC - Lpx 167619
Tysklands agrarminister vill lätta på vargskyddet

Den växande vargstammen i Tyskland är ett hot mot beståndet av betesdjur, varnar landets boskapsproducenter. Jordbruksminister Julia Klöckner tar problemet på allvar och vill lätta på vargskyddet i regioner med höga populationer.

Ledaren: Svinproducenterna i ett allt mera pressat läge

Under de kommande åren får vi se så många svinproducenter lägga handskarna på hyllan att självförsörjningsgraden kommer att påverkas avsevärt, påpekar Staffan Pehrman.

SLC - Regn
Regn

Ledarsticket: Produktionsinsatserna är dyra och producentpriserna släpar hopplöst efter

Priserna på handelsgödsel steg 17,3 procent och det är här vi hittar den enskilt största förhöjningen bland de olika produktionsinsatserna. Tyvärr syns ändå inte den här prisutvecklingen på motsvarande sätt i producentpriserna, inte ens nära på, konstaterar Staffan Pehrman.