Ledaren: Det där med att såga av grenen man sitter på

Att skära i utbildning, forskning, utveckling och innovation är som att ta ett lån av framtiden utan att bry sig om att betala tillbaka, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Nu är det is i magen som gäller för spannmålsbonden

Följ med marknadsutvecklingen, uppmanar Staffan Pehrman.

Insändaren: Märklig klimatdebatt

Henrik Andberg frågar sig hur undervisningen i biologi och speciellt då avsnittet kolets kretslopp har kunnat gå vissa politiker och andra tyckare spårlöst förbi.

Ledaren: Ölbryggare och andra skitsnackare

Hur liten inverkan maltkornspriset i själva verket har på slutprodukten indikerar säkert också det att man inte en enda gång under de senaste decennierna har talat om att sänka ölpriset, när utbudet på maltkorn varit högt och producentpriserna därmed låga, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Fortfarande kan du tycka till om klimatlagen!

Tyck till om förslaget till klimatlag uppmanar Staffan Pehrman.

Ledaren: Svinproducenterna i ett allt mera pressat läge

Under de kommande åren får vi se så många svinproducenter lägga handskarna på hyllan att självförsörjningsgraden kommer att påverkas avsevärt, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Produktionsinsatserna är dyra och producentpriserna släpar hopplöst efter

Priserna på handelsgödsel steg 17,3 procent och det är här vi hittar den enskilt största förhöjningen bland de olika produktionsinsatserna. Tyvärr syns ändå inte den här prisutvecklingen på motsvarande sätt i producentpriserna, inte ens nära på, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Sista chansen att minska våra klimatutsläpp?

Klimatuppvärmningen går att hejda, men det kräver resoluta åtgärder och det fort, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Budgetarbetet kommer att testa regeringen

Med ett och ett halvt år kvar till nästa riksdagsval är det möjligt, ja till och med sannolikt, att budgetrian förvandlas till ytterligare ett test av den sittande regeringens sammanhållning, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Vätgas kan vara en möjlighet för den tunga industrin på vägen mot fossilfrihet

Vätgas och solenergi kan vara fossilfria energialternativ för framtidens tunga industri, skriver Staffan Pehrman i sin ledartext.

Rött kött ingen fara så länge man äter det med måtta

Enligt en nyligen publicerad rapport finns det inget vetenskapligt samband mellan hälsorisker och ätandet av rött kött, så länge man äter under 100 gram kött per dag.

Ledaren: Marknadsrörelser i högsommartid

Marknadens rörelser beror på många olika faktorer och ibland kan det vara svårt att förstå hur och varför de inverkar på priserna på produktionsinsatser och producentpriserna här hemma i Finland.