Ledarsticket: Yara sätter pristrenden på gödselmarknaden och den går kraftigt uppåt

Efter årets dåliga odlingssäsong skulle jordbrukarna behöva goda nyheter och skäliga produktionsförutsättningar, nu verkar det bli precis tvärt om, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Nils Torvalds 20210914 Ep 118665 A Mch 091
Kommentaren: Klimatpaketet och de finska skogarnas roll

Vanligtvis har folk svårt att hålla reda på alla de förkortningar som används inom Brysselbubblan. Men ingen regel utan undantag. När diskussionen berör skogen och kolsänkan, verkar nästan alla veta vad LULUCF står för, konstaterar Nils Torvalds, ledamot av Europaparlamentet (SFP/Renew Europe).

Ledaren: Nationella beslutanderätten i skogsfrågor ska inte ges bort till EU eller någon annan

Eftersom skogarna och skogsbranschen är förhållandevis olika i olika EU-länder är det viktigt att skogspolitiska beslut och åtgärder fattas på nationell nivå, understryker Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Danke schön Merkel, vad händer nu?

Efter sexton år av Angela Merkels styre i Tyskland står landet inför någonting nytt. Blir det en tysk så kallad klimatregering så är det inte helt otänkbart att det får återverkningar i många andra EU-länder, påpekar Staffan Pehrman.

Kommentaren: Markägarnas rättigheter på undantag?

Förvaltningsdomstolens beslut motsvarar inte min rättsuppfattning, konstaterar Thomas Antas, förbundsordförande för SLC Nyland.

Ledaren: President Niinistö visar att Finland kan och vill engagera sig i den globala agendan

I sin ledare konstaterar Staffan Pehrman att president Niinistö i sitt tal inför FN än en gång gör sitt bästa för att visa att också ett litet land kan och vill engagera sig i den globala agendan.

Ledarsticket: Portfölj utan minister

Signalvärdet i att ha en separat minister för jord- och skogsbruk har vi alltid sett som högt i Finland. I Sverige har socialdemokraterna helt tydligt inte samma syn på saken, skriver Staffan Pehrman i sin ledare.

Insändaren: Jordbrukets lönsamhet i fokus

Jag väntar ännu på den dag då produktionen av mat sätts i fokus inom den gemensamma jordbrukspolitiken i EU. Nu har det främst handlat om klimatet, konstaterar Jan-Ove Nyman
, verksamhetsledare för MTK Keski-Pohjanmaa.

Ledaren: Återhämtningsmedlen kan ge välbehövlig ”boost” till landsbygden

I nuläget, då ekonomin växlar upp för en högkonjunktur och investeringsbehovet hos företagen torde öka, så kan återhämtningsmedlen komma väl till pass också på landsbygden, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Har du också sått höstsäd i år?

Höstgrödorna har sin plats i växtodlingen. Tack vare att de bidrar till ett växttäcke under vintern har de en miljörelaterad konkurrensfördel jämfört med vårsådda grödor, en konkurrensfördel som är mångfacetterad, konstaterar Staffan Pehrman.

SLC - Kommenaren Wasstrom 2 Webben
Värme och vatten med gott samvete

Varmt vatten ur kranen är inget vi tagit för givet hemma hos oss – men det är förunderligt hur snabbt man vänjer sig vid sina nya bekvämligheter. I augusti i år inleddes en ny era hos oss. Bergvärmen gjorde entré.

Ledaren: Gröna drömmar och Centerns nej - ett skådespel i flera akter

De skarpaste skiljelinjerna i den här regeringen går mellan De gröna och Centern och inför budgetförhandlingarna blev det än en gång mycket tydligt, konstaterar Staffan Pehrman.