Opinion

Ledarsticket:
Stubb är stark på landsbygden

Det handlar om ungefär 1,5 miljoner väljare som söker en ny kandidat i presidentvalets andra omgång. Tittar man till geografisk spridning så är det landsbygden som saknar en kandidat, men tittar man till antal röster så är det ändå i de större städerna det finns flest väljare i jakt på en ny kandidat.

Man börjar onekligen snegla på de valkretsar där varken Stubb eller Haavisto var störst i första omgången. I Lapplands valkrets kom Jussi Halla-aho först. Men Pekka Haavisto kom tvåa, och var därmed betydligt starkare än Stubb i norr. Stubb kom in på fjärde plats efter Olli Rehn.

Haavisto tog dessutom ledningen i Rovaniemi och även Äkäslompolo stack ut med starkt stöd för Haavisto. Uleåborgs valkrets var ändå mera inriktad på andra kandidater än toppduon. Olli Rehn drog 25 procent av rösterna där, med Halla-aho som två med 22,4 procent. Haavisto och Stubb förlorade till dem båda med 22 respektive 20 procent. Men ser man endast på Uleåborgs stad var det Pekka Haavisto som var vinnare i första omgången.

Vem som kan ärva rösterna efter Rehn, Halla-aho och de andra kandidaterna verkar inte alls givet i norra Finland. Också Satakunta var Halla-ahos område. Där kom Stubb in som tvåa och Haavisto som trea. Också i universitetsstäderna i Finland ser det ut på ett liknande sätt som i Uleåborg. Haavisto var störst i Kuopio, Joensuu, Uleåborg och Rovaniemi, utöver de mer väntade städerna Åbo, Helsingfors, Tammerfors och Jyväskylä.

Räknar man i antalet röster är det i de större städerna det finns flest väljare i jakt på ny kandidat, trots att de varit Stubbs och Haavistos starka fält. I Nyland är det 230.000 väljare som röstade i första omgången och inte fick sin kandidat vidare. Mest röster i antal efter Halla-aho finns i Esbo, Vanda, Tammerfors och Uleåborg med över 20.000 vardera. Mest röster efter Rehn finns också i Uleåborg, 24.000 stycken.

I sin hemstad Åbo knep Li Andersson över 9 procent av rösterna, och lämnar i sin valkrets efter sig ungefär 17.000 röster. Jutta Urpilainen lämnar det största antalet väljare efter sig i Helsingfors, 13.000 stycken.

Det blir intressant att se hur de 1,5 miljoner herrelösa rösterna fördelar sig mellan Stubb, Haavisto och sofflocket. Trots att Haavistos resultat i första omgången, 25,8 procent, var bättre än många väntat sig är det ändå svårt att se en väg till vinst i andra omgången för Haavisto.