Opinion

Ledarsticket:
Positiv medieaffär på kort sikt,
oklar på lång sikt

Bonnier News i Sverige köper alla aktier i HSS Media av Harry Schaumans Stiftelse. Affären innebär att Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten får en ny ägare.

Bonnier News köpte i somras det som tidigare var känt som KSF Media och nu är Hufvudstadsbladet Ab, dit Hufvudstadsbladet, Västra Nyland, Östnyland och HBL Junior hör.

Bonnier News blir nu den överlägset största mediekoncernen i Svenskfinland, men mera exakt vad det innebär utöver just det är fortfarande för tidigt att säga. Det vi ändå vet är att det bonnierska ägandet inneburit ett journalistiskt uppsving till exempel för Hufvudstadsbladet. Antagligen får vi se liknande effekter hos de tre österbottniska tidningar fram över.

Bonnier News är också den största mediekoncernen i Norden, vilket förstås i sig kan vara både bra och dåligt. Det sätt på vilket de hanterade den krisande tidningskoncernen Mittmedia i Sverige tilltalar ändå. Där tillsatte man lokalt kända chefredaktörer och skapade starka lokala varumärken. Man gjorde sammantaget en stor satsning på lokaljournalistik.

För den österbottniska tidningsläsaren kommer den här medieaffären antagligen att vara positiv, speciellt på kort sikt. På lång sikt är det hela betydligt oklarare. En konsolidering av branschen är ingen överraskning i sig och i varje fall i en ekonomisk bemärkelse säkert också nödvändig.

Samtidigt är det ändå ett faktum att de mediala rösterna i Svenskfinland, opinionsbildande och i övrigt, på det här sättet blir färre. Med stora koncerner får vi också en större likriktning.