Ledarsticket: 4H:s säckinsamling ligger rätt i tiden

4H:s och Yaras säckinsamling har funnits med länge, men sällan har den legat så rätt i tiden som just nu, konstaterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Elfte timmen för den stamvårdande jakten på varg

Det som vi nu behöver är en stamvårdande jakt som håller vargstammen på en tolererbar nivå för bosättning och djurhållning, bygger man upp ett samhälle måste man också ta ansvar för det, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Symbolpolitiskt kött- och mjölkförbud på Helsingfors stads möten

Klimatpolitik? Nej, inte just, inte verklig sådan. Det är nämligen minimalt det, om alls något, som Helsingfors stad minskar på sitt klimatavtryck på det här sättet, kommenterar Staffan Pehrman.

Ledaren: Mot Glasgow med öppna sinnen, men sen då?

Det kommer att finnas både vinnare och förlorare, men någonstans måste förändringen börja, påpekar Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Ett slag för inhemska rotfrukter

Ät inhemska rotfrukter också i morgon! uppmanar Staffan Pehrman.

Insändaren: Vart är det finländska jordbruket på väg?

Sista spiken i kistan för lönsamheten är det att produktionsinsatserna blivit rejält dyrare under det senaste halvåret, en kostnadsökning som vi ännu inte sett slutet på, påpekar jordbrukaren Tore Blomqvist från Lovisa.

Kommentaren: Äganderätten är grunden i vårt rättssystem

Skyddandet av äganderätten måste vara mycket högt prioriterat i vår politiska bevakning. Den har sannolikt aldrig varit så hotad som den är nu, påpekar Niclas Sjöskog, ordförande för SLC:s skogsutskott.

Ledaren: Det luktar cellulosa lång väg …

Kartellmisstankar är självfallet tråkiga för den inhemska skogsbranschens image, men för att alla aktörer inom skogsbranschen ska ges en rättvis chans så måste sådana här misstankar alltid utredas grundligt, konstaterat Staffan Pehrman.

Ledarsticket: Handeln vill åt matmomsen – igen

Framför allt skulle ändå en sänkning av momsen på mat inte göra någonting som helst för att råda bot på den ojämlika fördelningen av slutpriset på mat, konsumentpriset, och de missförhållanden inom livsmedelskedjan som vi har i dag, påpekar Staffan Pehrman.

Ledaren: Bönderna måste få rätt att besluta om mängd och pris

För de flesta livsmedlen är sambandet mellan bondens pris och den slutliga varans pris i butiken såpass obefintligt att det inte borde vara motiverat att tala om prishöjningar för konsumenten bara för att bönderna behöver ett skäligt pris för sin råvara, påpekar Micke Godtfredsen.

SLC - Kolumn Nilehn Webben
Kommentaren: Lantbrukstekniken och klimatet

Samma politiker som vill minska koldioxidutsläppen löser inte regelverken för att lantbrukare och maskintillverkare ska kunna leva upp till kraven som nu ställs på dem, påpekar Anders Niléhn.

Ledaren: Riddarna kring det runda matbordet?

Dagens runda-bords-diskussion kan karaktäriseras som ett krismöte. För nu är det nämligen kris och nu krävs konstruktiva lösningar, påpekar Staffan Pehrman.