Vid årsskiftet tog polackerna över ordförandeskapet för EU. Vanligtvis brukar inte ordförandeskapet i EU:s ministerråd som roterar mellan länderna med ett halvt års mellanrum ägnas så mycket tankar. Men då Polen nu tar över efter Viktor Orbáns öppet EU-kritiska Ungern är det många som drar en lättnadens suck.
Polens ordförandeskap infaller också samtidigt som den nya kommissionen lägger fram riktlinjerna för de kommande årens arbete. Rätt tillfälle att påverka vilka vägval som nu görs i EU med andra ord. Den inledande rubriken för Polens programförklaring berättar vad det först och främst handlar om: ”Säkerhet, Europa!”.
Rysslands aggression mot Ukraina orsakar geopolitiska spänningar och bryter ner den regelbaserade världsordningen. Samtidigt dras EU med svag internationell konkurrenskraft och en sviktande ekonomi. Säkerheten och ekonomin kommer först. Men i programmet för ordförandeskapet lyfts också flera frågor fram som är viktiga för jordbruket.
Mest intressant är behovet av att förenkla den gemensamma jordbrukspolitiken nämns i programmet. Det är inte en dag för tidigt som den frågan lyfts upp, men polackerna har inte tänkt att något direkt skall ändra nu under deras ordförandeskapsperiod. Siktet är inställt på CAP efter 2027.
Det är ändå viktigt att frågan lyfts fram, för det är just nu under våren som riktlinjerna och visionerna för CAP-politiken efter 2027 kommer att dras upp. Att ordförandelandet då framhåller tanken om att jordbruket skall vara konkurrenskraftigt, motståndskraftigt och mindre byråkratiskt är välkommet.
Den nya jordbrukskommissarien Christophe Hansen lyfte vid ett tal till EU-parlamentet i december också fram att alltför mycket byråkrati är en stor stressfaktor för jordbrukarna. Han tillade att jordbrukarna nu måste sätta tid på att fylla i en massa blanketter istället för att odla jorden. Det är tacksamt att märka att både kommissionen och rådet tycks ha insett att överdriven byråkrati hämmar jordbruket.
Miljö- och klimatfrågor kommer även i framtiden att spela en betydande roll i jordbrukspolitiken, men man kan hoppas att genomförandet görs enklare så att det kan accepteras på nere på gårdsnivå. Under den förra EU-kommissionen var jordbruket närmast reducerat till ett verktyg för att förverkliga miljöpolitiken. Nu återgår jordbruket förhoppningsvis till dess riktiga roll, nämligen att producera mat för européerna.