Har du åsikter eller idéer om biogas?

Arbetsgruppen som bereder regeringens nationella biogasprogram låter genomföra en webbenkät, där man har möjlighet att komma med åsikter och idéer om hur produktionen och konsumtionen av biogas kan främjas i vårt land.

SLC - Koseminarium 1
Kovälfärd i fokus på internationellt seminarium

4DBarn bjöd i mitten av november in till ett internationellt seminarium om kovälfärd. Fokus var på ladugårdar med lösdrift och robot.

SLC - Kuh Vr Brille
Virtuell utsikt ska hjälpa ryska kor att mjölka bättre

Den ryska regeringen ställer höga mål för landets mjölkproduktion. Fram till 2024 ska mjölkmängden mer än fördubblas. Både psykologi och tekniska hjälpmedel som virtuella glasögon prövas för att stimulera produktionen.

SLC - 231174 25
Hankkija börjar sälja Claas

Hankkija börjar sälja Claas i Finland i och med att Finnish Agro Machinery fusioneras med Hankkija.

SLC - Dsc01139
Bytte roboten mot mjölkningsgrop

Mjölkbonden Johan Åkerblom, 46 år, i Saltvik Fremmanby på Åland, svalde år 2007 med ”hull och hår” betet om mjölkningsrobotens fördelar för att bland annat få mera tid för familjen. Men efter många problem med tekniken och en leverantör som inte kunde erbjuda tillräckligt bra service har han bland andra tillsammans med sin nu 78-årige far Göran byggt en dubbel 20-mjölkningsgrop av ny och begagnad utrustning som han köpt från olika håll i Europa.

SLC - Tork
Lagändring om sotning av torkar orsakar huvudbry

Den första januari i år trädde en lagändring i kraft gällande sotning av torkar. I korthet innebär lagändringen att man måste ha behörighet som sotare för att få utföra sotningsjobbet. Eftersom bönderna är vana vid att sköta sotningen själva, har beslutet orsakat huvudbry och många jordbrukare har blivit oroliga och tagit kontakt med Fennia.

SLC - Grimme 1 Webben
Stor efterfråga på potatismaskiner

På Grimme Skandinavien har man i år sålt så många maskiner det går att få fram från fabriken i Tyskland. Nya tvåradiga Evo har tagits emot fint på marknaden.

SLC - Massey Ferguson 74612489 974533702895801 2138716919669194752 O
Futuristiska traktorkoncept förevisades på Agritechnica

På årets Agritechnica i tyska Hannover kunde besökarna bekanta sig med det mesta inom dagens avancerade jordbruksteknik. Några tillverkare valde att presentera sina tekniska visioner för framtiden.

SLC - Lantbrukskalendern 4
Lantbrukskalendern – en spegel av sin tid

På Svenska dagen, 6.11, lanserades den hundrade årgången av lantbrukskalendern. När publikationen nu fyller 100 år är det glada miner och nostalgi i luften. Under flera jordbrukargenerationer har det lilla uppslagsverket funnits där för bönderna.

SLC - 7R330 Vaederstad Cultivator Dsc8427
Wihuri börjar sälja John Deere i Finland

Hankkija slutar sälja John Deere i Finland och Wihuri tar över. Hankkijas representation upphör vid valborgsmässohelgen 2020 och Wihuris representation inleds från och med i dag, 7.11.

SLC - Arets Traktor 12 Webben
Dags att utse Årets Traktor 2020

I mitten av maj satte Årets Traktor 2020 igång vid ett möte i Rom, där representanter från traktortillverkarna mötte juryn för den internationella organisationen Tractor of the Year. Vinnarna i respektive klass presenteras på Agritechnica i november. Läs mer i LF:s tema om Maskin & Teknik i veckans nummer!

SLC - Kolumn Lajunen Webben
Kommentaren: Lantbrukstraktorerna elektrifieras

I och med batteriteknologins utveckling och juridisk styrning har elbilarna blivit ett verkligt alternativ till traditionella bensin- och dieseldrivna personbilar. Tillsvidare används elektricitet ännu sällan i traktorer och lantbruksmaskiner, men situationen kan förändras snabbt i framtiden, konstaterar Antti Lajunen, biträdande professor i agroteknologi vid Helsingfors universitet.