Samaskin
Med en såmaskin som kan arbeta i små sektioner och som styrs av en kamera blir spillet av utsäde mindre samtidigt som sådden kan ske tidigare på våren vilket i sin tur ökar avkastningen på vallen.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Automatisk stödsådd av vall

Gräs som gått ut i en vall påverkar avkastningen negativt och ger utrymme för ogräs att gro och uppförökas. Många lantbrukare försöker så i luckor i vallen, men görs detta manuellt hamnar 70-80 procent av fröet där det redan är vall.

Även om man som förare följer fältet noga under färden och endast slår till såmaskinen där det är mistor i vallen blir det mycket slöseri med utsäde.

Med en såmaskin som kan arbeta i små sektioner och som styrs av en kamera blir spillet av utsäde mindre samtidigt som sådden kan ske tidigare på våren vilket i sin tur ökar avkastningen på vallen. Tre forskare från Schweiz presenterade för ett drygt år sedan en sådan teknik.

I samband med Agritechnica 2019 visade de en maskin där en kamera i fronten på traktorn registrerar mistor i vallen, skickar informationen till en dator i traktorn som i sin tur styr ventiler i slangarna för frötransporten i den pneumatiska såmaskinen. Fröet går således antingen ner till utloppet vid marken eller tillbaka upp i utsädesbehållaren.

Kameran registrerar vitt där det är gräs och svart där det är jord. Den delar upp fältet i rutor om 37 x 37 centimeter. Traktorns körhastighet registreras av datorn och avståndet mellan kamera och utloppen för utsädet är känt. Därmed kan maskinen med precision placera nytt vallfrö exakt i de rutor som kameran registrerar som svarta, det vill säga där vallen gått ut.

Maskinen har testats i två säsonger och fungerar i gräs, klöver och lusern i renbestånd samt i blandningar. De praktiska testerna har visat att maskinen fungerar väl och att utsädet når spridarplattorna i exakt rätt tillfälle.

Ekonomiskt är tekniken också bra. Genom att minska utsädestillgången med 70 procent minskar kostnaden per hektar, lite beroende på typ av vallfrö.

En nöt finns dock kvar att knäcka enligt forskarna och det är hur dagsljuset varierar med vädret och hur kamera och dator kan kalibreras på ett enkelt sätt. Som utrustningen fungerar i dag kan inte en lekman ställa in utrustningen rätt efter ljusförhållanden.