SLC - Dronare
Drönare för gödselspridning visades på Sarka

Neko kunde visa fram en drönare med vätskebehållare på Sarkamässan i Seinäjoki förra veckan. Den kan användas för att sprida flytande gödsel på friland, till exempel över trädgårdsodlingar. Växtskyddsmedel får man inte sprida med den, det är förbjudet i Finland och i övriga EU.

SLC - Bt Agro
LyckeGård köper Kvick-Finn

LyckeGård Group AB har utökat sin produktportfölj inom mekanisk ogräsbekämpning genom att köpa bolaget Kvick-Finn, som tillverkar en kultivator för bekämpning av framförallt ogräset kvickrot, uppger Ekoweb.

SLC - Kone Killeri Jarjestajat
Kone-Killeri återupplivas i Jyväskylä i höst

Efter en paus på ungefär ett par decennier kommer Kone-Killeri åter att arrangeras i Jyväskylä i höst. Utställningen går av stapeln den 8-10 oktober i Paviljonki i Jyväskylä, samma ställe där KoneAgria har ordnats.

SLC - Claas Lexion 1 A Webben
Ny Lexion-generation från Claas

Nya Lexion ser kanske ut som de gamla på håll, men under huvarna döljer sig ny teknik. I den nya Lexion-serien från Claas finns inte mindre än tretton modeller och dessa tröskor är nya konstruktioner från skärbordet till hacken.

SLC - Bondenytta 1
I Bondenyttan tillämpas nya utbildningskoncept

Projektet Bondenyttan ska bidra till att höja det produktiva jordbrukets skördar, hjälpa till att erbjuda en relevant och stimulerande agrologutbildning, samt intensifiera samarbetet mellan utbildningen och lantbruksnäringen. Bondenyttan ägnar sig åt undersökningar på gårds- och fältnivå.

SLC - Sateknik 1 Webben
Sensorer på såmaskinen sparar tid och ökar exaktheten

Med en sensor i varje såenhet som kontinuerligt registrerar antalet frön som passerar och i kombination med registrerad framkörningshastighet kan såmaskinen automatiskt reglera utmatningen så att antalet frö per ytenhet blir exakt som lantbrukaren tänkt sig.

SLC - Krone Vallteknik 1 Webben
Krone laddar med vallnyheter till 2020

Efterfrågan på vallmaskiner är stor globalt. Den tyska maskintillverkaren Krone gjorde sitt bästa år någonsin i senaste bokslut som slutade 31 juli. Den viktiga läglighetseffekten samt ett stigande mjölkpris tror de är anledningen.

Har du åsikter eller idéer om biogas?

Arbetsgruppen som bereder regeringens nationella biogasprogram låter genomföra en webbenkät, där man har möjlighet att komma med åsikter och idéer om hur produktionen och konsumtionen av biogas kan främjas i vårt land.

SLC - Koseminarium 1
Kovälfärd i fokus på internationellt seminarium

4DBarn bjöd i mitten av november in till ett internationellt seminarium om kovälfärd. Fokus var på ladugårdar med lösdrift och robot.

SLC - Kuh Vr Brille
Virtuell utsikt ska hjälpa ryska kor att mjölka bättre

Den ryska regeringen ställer höga mål för landets mjölkproduktion. Fram till 2024 ska mjölkmängden mer än fördubblas. Både psykologi och tekniska hjälpmedel som virtuella glasögon prövas för att stimulera produktionen.

SLC - 231174 25
Hankkija börjar sälja Claas

Hankkija börjar sälja Claas i Finland i och med att Finnish Agro Machinery fusioneras med Hankkija.

SLC - Dsc01139
Bytte roboten mot mjölkningsgrop

Mjölkbonden Johan Åkerblom, 46 år, i Saltvik Fremmanby på Åland, svalde år 2007 med ”hull och hår” betet om mjölkningsrobotens fördelar för att bland annat få mera tid för familjen. Men efter många problem med tekniken och en leverantör som inte kunde erbjuda tillräckligt bra service har han bland andra tillsammans med sin nu 78-årige far Göran byggt en dubbel 20-mjölkningsgrop av ny och begagnad utrustning som han köpt från olika håll i Europa.