Jordbruk Maskin & teknik

Ny app ger odlarna
tips om markstrukturen

Ålands Hushållningssällskaps växtodlingsrådgivare Joachim Regårdh tipsar odlarna om att de med hjälp av den nya appen ”Hur mår min jord” kan öka sina kunskaper om markstrukturen på sina olika skiften.

Appen bygger på forskning vid Sveriges lantbruksuniversitet SLU och ges ut av Jordbruksverket i Sverige. Den kan gratis laddas ner från App Store eller Google Play.

I appen finns tre olika tester som markägaren själv kan göra. Den första innehåller allmänna frågor om skiftet och ger en bild av eventuella strukturproblem som behöver åtgärdas. Det finns också ett test för markstrukturen samt ett infiltrationstest. Resultaten från testerna sammanställs och odlaren får då förslag på åtgärder som kan vårda och förbättra maktstrukturen i det aktuella skiftet.

Forskaren Kerstin Berglund vid SLU tipsar i ett pressmeddelande att man kan göra sina egna checklistor och skicka testresultaten som pdf med e-post till sig själv eller en rådgivare.

Positionen där testen görs sparas tillsammans med testresultaten så att man senare kan återvända till samma plats för uppföljande tester.