Lemken1
Lemken Karat 9 i buret utförande med 4 meters arbetsbredd kostar omkring 30.000 euro och då ingår dubbel uppsättning spetsar.
Jordbruk Maskin & teknik

Flexibel kultivator
för alla förhållanden

Med enkelspets, spets med vingskär eller gåsfot och körning med eller utan roller är Karat 9 från Lemken är en maskin som passar i de flesta förhållanden. Att det sen endast tar några sekunder och helt utan verktyg att byta en spets gör inte maskinen sämre.

Det här är en verklig allrundmaskin som beroende på utrustning kan bearbeta jorden från endast en centimeter och då över hela ytan och ner till 20 centimeter med enkelspets.

Lemken Karat 9 finns i 3, 3,5 och 4 meters arbetsbredd i buret utförande och upp till 7 meter vad gäller de delburna modellerna.

Gemensamt för dem alla är den hydrauliska inställningen av arbetsdjupet som hålls av packvälten där bak och sen ställer man bara in traktorns lyftarmar och toppstång så att maskinen är i våg.

En mekanisk skvallra visar packvältens inställning och när denna justeras följer utjämningstallrikarna med upp eller ner så att jorden alltid blir jämn efter de tre raderna med pinnar.

Tre rader pinnar medför en bättre blandning av jord och växtrester och såväl pinnar som tallrikar är mekaniskt fjädrade.

De två vältarna är upphängda i en boggiaxel vilket innebär att båda kan klättra över hinder. De ger en jämnare gång.

Ibland behöver man luckra jorden när det är fuktigt och då kan packvälten sättas igen. Då finns möjligheten att med endast några skruvar montera av välten.

På de delburna maskinerna hålls då djupet med transporthjulen, men på de burna rekommenderas då stödhjul på sidorna, så som testmaskinen här är utrustad. Dessa hjul ställs mekaniskt med en sprint vad gäller höjden.

Lemken Karat 9 i buret utförande kostar cirka 7.500 euro per meters arbetsbredd och då ingår två uppsättningar spetsar.