Kattil tar över Lantmännen Agro Malax

​Stenco, som hör till Lantmännen Agro kedjan, säljer sin lantbrukshandel i Malax till K-Lantbrukscentralen Vörå. Den nya köpmannen Fredrik Kattil övertar verksamheten 30.4.

SLC - Nhk9
NHK har öppnat nytt center i Karleby

För några veckor sedan öppnade NHK ett nytt center i Karleby. I butiken finns maskin- och robotförsäljarna samt robotservice och delar samt förnödenheter. Det innebär att alla österbottniska gårdar nu har snabbare tillgång till service på eget modersmål, reservdelar och alla nödvändiga förnödenheter.

SLC - Prec1
Dataväxt teknik skapas vid åkern

En teknikintresserad odlare lade grunden till Dataväxt Ab som levererar verktyg för jordbruket. Man ska ändå inte bli slav under tekniken, konstaterar försäljningsansvarige Mattias Andersson.

SLC - Prec4
Teknikbruket ännu i barnaskorna

Drygt 25 utställare fanns på plats vid första upplagan av ”Täsmäviljelyfoorumi” i Salo i början av mars. Besökarantalet var 450.

Farmari skjuts upp till 2022

Lantbruksutställningen Farmari, som brukar dra över 70 000 besökare, skjuts upp till början av juli 2022. Som plats kvarstår S:t Michel i Södra Savolax. Utställningen skulle ordnats nu i sommar, men flyttas framåt med två år på grund av coronaepidemin.

Traktorförsäljningen ökade under fjolåret i Europa

Registreringen av nya traktorer ökade med fem procent i Europa under fjolåret. Sammanlagt registrerades 154.321 nya traktorer för insats inom jordbruket. I Finland ökade försäljningen med över 27 procent.

SLC - Precision1
Precisionsodling blir allt viktigare för växtodlarna

Turun Konekeskus är ett inhemskt familjeföretag inom maskinhandeln som vuxit rejält under de senaste åren. Nu vill man profilera sig inom precisionsodling.

SLC - Yara Atfarm 1
Yara lanserar Atfarm

Yara lanserar en ny satellittjänst, Atfarm, för att hantera data från biomassa.

SLC - Faunaphotonics 1A6B181C F355 4A0D 8537 71Fc028336Cf
Miljövänlig växtskyddsspruta reagerar på valfria skadeinsekter

Det danska uppstartföretaget FaunaPhotonics har utvecklat en ny teknologi som kan minska användningen av kemiska växtskyddsmedel mot insekter. Företaget har redan ingått ett samarbetsavtal med John Deere.

SLC - Lean
Leancoach föreläste för vuxenstuderande i Jakobstad

Få bort flaskhalsar, effektivera tidsanvändningen, minska kostnaderna – och öka lönsamheten. Det är vad Lean handlar om i praktiken. Det finns mycket som kan förbättras gårdarna, säger leancoachen Karin Håkansson som nyligen föreläste på Optima Lannäslund.

SLC - Nytt Dack Bild
Nytt traktordäck från Alliance

Alliance lanserar det nya däcket Agri Star II. Däcket är baserat på en ny teknik, ”Stratifierad skiktteknik (Stratified Layer Technology)”. Det är en teknik med dubbla klackar.

SLC - Foojs1
Mjölkanläggning med åtta robotar i Jalasjärvi

I tisdags höll Viinamäen Farmi Oy i Jalasjärvi öppet hus. En enorm anläggning för mjölkproduktion med hela åtta mjölkningsrobotar som ska mjölka närmare femhundra kor.