Atraktor1
Valtra A115 är en av finalisterna i klassen Bästa Gårdstraktorn.
Jordbruk Maskin & teknik

14 traktorer i finalen
för Årets Traktor

Årets Traktor 2022 har startat. Det blir totalt 14 traktorer i final i år.

I klassen för fälttraktorer är det fem traktorer i final. Det är en Case IH som i dagsläget är hemlig vad gäller modell, John Deere 7R350 AutoPowr, en modell från Massey Ferguson som än så länge är hemlig, New Holland T6 Methan Power och Valtra T235 Direct.

I klassen för bästa gårdstraktorn deltar fem traktorer. Det är Claas Arion 470, John Deere 6M120 AutoPowr, Landini 5-120 Dynamic, Massey Ferguson 5S.145 Dyna-6 Exclusive och Valtra A115.

Denna klass har följande fyra parametrar; minst 70 hästkrafter, maximalt 4 cylindrar, 10.500 kg maximal vikt samt maximalt 2.550 millimeters hjulbas.

I klassen för bästa specialtraktorn är följande fyra modeller i final; Antonio Carraro SRX 5800, Carraro Tractors Compact VL8 75, Ferrari Vega 85 Dualstreer och Reform Metrac H75 Pro. Reform är med för första gången i årets traktor någonsin.

Atraktor2
New Holland har en biogastraktor i final i Årets Traktor 2022. Den tävlar i fältklassen.

Årets Traktor startade år 1998 och har vidareutvecklats sedan dess. För två år sedan tillkom ett fjärde pris; Sustainable Toty.

Samtliga traktorer i alla tre klasser tävlar även för priset Sustainable Toty 2022. Det kommer att tilldelas den traktor som har teknik som är bra för klimat och miljö i form av bränsle och utsläpp, automatik för effektivare arbete och minskad markpackning.

Nu kommer de 26 jurymedlemmarna från olika länder i Europa att få mer information om dessa traktorer i final via tillverkarna, testa dem noga samt sätta poäng efter hur bra motor, transmission, förarkomfort, hydraulik och elektronik är.

Hänsyn tas även till nya tekniska lösningar, vad det finns för tilläggsutrustning samt hur traktorn kan kopplas upp till olika datatjänster. De fyra priserna kommer att delas ut på Eima i italienska Bologna i oktober och på den mässan kommer det även att finnas en monter där alla traktorer i final är samlade. Det blir helt nytt för året.

Se hela filmen: ”Let the challenge begin” här.
Atraktor3
Reform är med i Årets Traktor för första gången i historien. Reform är ett österrikiskt fabrikat och är i final i klassen för specialtraktorer.