Rundb1
Balkick är standard och innebär att bakluckan kan stängas utan att traktorn behöver röra sig.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

30 procent mer i balen

McHale V8 är en ny serie pressar från den irländska vallmaskinstillverkaren. Det är en press med variabel kammare som kan göra rundbalar med en diameter upp till 1,9 meter.

Med en ny bred pickup med större sidoskruvar och en kraftigare inmatningsrotor är nya V8 från McHale en maskin med stor kapacitet. Balstorleken är ställbar från 0,6 till 1,9 meter i diameter och lindningen med nät sker snabbare jämfört med den tidigare modellen V6.

Tack vare den större diametern blir det 30 procent mer material i varje bal. Det innebär ökad kapacitet vid efterföljande balhantering.

Det är i grunden två modeller; V8940 utan snittverk och V8950 med 15 knivar. Båda har centralsmörjning, balkick och en ny monitor.

Inmatningen från pickup till balkammare är konstruerad så att pressen bättre kan hantera ojämna strängar.

Skulle det bli ett stopp i inmatningen kan golvet under släppas ner med hjälp av hydraulik, utrymmet ökar och pressen orkar själv rensa stoppet utan att föraren behöver lämna traktorhytten. Golvet lyfts på plats igen med hydraulik och arbetet kan återupptas.

Balkammaren arbetar med tre remmar utan skarvar och som är tillverkade i ett syntetmaterial.

I den nya monitorn görs alla inställningar antal varv nät, baldensitet och balstorlek. När balen är lindad och har passerat över balkicken ges information i monitorn så föraren vet exakt när bakgrinden kan stängas och framkörningen återupptas.

Rundb2
Balstorleken ställs in i monitorn i steg om 10 millimeter.