Hd1
Nya New Holland Big Baler 1290 High Density fick bra betyg av danska testförare säsongen 2020.
Jordbruk Maskin & teknik Tema

Ny press klarade sig bra i fälttest

Jämna balar och perfekta knutar. Så sammanfattade många lantbrukare New Hollands nya High Density storbalspressar som kördes i test i Danmark under säsongen 2020.

Det var totalt fem demopressar som körts runt till kunder i Danmark under sommaren 2020.

– Det var höga förväntningar på de nya pressarna, men trots det gick sommarens demos faktiskt över all förväntan. Responsen från kunderna har varit väldigt positiv, säger Jonas Eriksson ansvarig för New Holland skördemaskiner.

Covid-19 satte många spår under våren, och New Holland drabbades eftersom produktionen i Zedelgem hölls stängd i en och halv månad. Det betydde att demopressarna blev försenade i produktionen, men trots det lyckades man få tillverkat och levererat alla de fem danska demopressarna innan säsongen riktigt kom igång.

– Tack och lov, eftersom demosäsongen var planerad och många kunder var redo att pröva de nya High Density pressarna i fält.

I det följande redogörs för de upplevelser och reaktioner New Holland fått från förarna på pressarna under säsongen.

Bra design

Pressens design togs gott emot och lyftes fram av flera kunder. De är stora utan att vara klumpiga att köra och det är lätt att komma åt vid service och underhåll.

Det stämmer väl överens med New Hollands mål vid framtagandet av de nya maskinerna där man har lagt mycket tid och kraft på att utveckla pressens design, så att den blir smart och tar höjd för åtkomsten vid service och den dagliga användningen.

De flesta testförarna noterade även den mjuka starten av pressen samt den snabba uppväxlingen till arbetshastighet. Det är inget tvivel om att mellanväxellådan, SmartShift, fyller sin funktion och skonar traktorns kraftuttagskoppling och hjälper till vid alla uppstarter.

Något annat som fick många positiva reaktioner, är pressens skärm och gränssnitt, där den nya designen på monitorn IntelliView ger en riktigt god överblick och snabb åtkomst till rätt information.

Man framhäver även att körningen med pressen är överraskande lätt. Även vid körning där det finns stora hjulspår och ojämnheter rullar pressen mjukt och utan problem efter traktorn. Det är en av de stora fördelarna med den hydrauliska undervagnen, som är både fjädrad och ger plats för större hjul, samt ger gott om plats under pressen för service, kontroll och ny garndragning, om man skulle ha otur.

Hd2
Kopplingen på New Hollands storbalspress Big Baler 1290 High Density är tillverkad av Walterscheid. Det är en helt ny produkt och är en kraftuttagskoppling med powershift. Den är framtagen till storbalspressar som kan vara svåra att starta då de kräver stor effekt redan från början. Med en växling under kraft kan pressen startas med mindre effekt och mindre varvtal på traktorns kraftuttag. I praktiken kan pressen därmed köras med en mindre traktor. Utrustningen ser även till att pressens kolv stannar i den position där det går åt minst kraft för att åter starta den. Utrustningen har Walterscheid sålt till CNH som har exklusivitet till den i sina nya storbalspressar med fabrikaten Case IH och New Holland, under en viss tid.

Olika grödor testades

Man pressade många olika grödor, från väldigt torrt hö på Rømø till gräs för biomassa med en synnerligen liten TS-halt. Man pressade även helt vanlig vete- och kornhalm med TS-halt på mellan 82 och 92 procent, vilket förmodligen är representativt för årets torra skörd.

Halm pressades med stor kapacitet, upp till 60 ton per timme vid ett tillfälle. För övrigt låg pressarna på 30 till 40 ton per timme.

Densitet och balvikt var inte alltid lätta att få bekräftade, då många av demokunderna inte önskade för tunga balar till att strö med, men generellt konstaterade man hos New Holland att pressen är en äkta High Density-press, som verkligen kan pressa balar som en av de bästa i HD-segmentet, med en vikt på 500 till 600 kg.

New Holland fick även positiv respons på LoopMaster-knytarna.

– Man märkte att sex snören håller bra även om det handlar om väldigt tunga och våta biomassabalar. Färre snöre minskar miljöbelastningen och det är även en fördel att slippa alla garnrester i fält, längs vägen och i fodret.

Till slutprodukten från pressen, de färdigpressade balarna. Här lämnade kunderna respons som; god jämnhet och detta såväl när det gäller komprimering som balfyllning och ballängd. Balarna blir exakta i ändarna och får jämna sidor.

– Denna respons tyder på att det varit duktiga demoförare på pressarna och att maskinen faktiskt är ganska lätt att köra efter en kort instruktion och ett par timmars demokörning.

Från de få som använde rotorsnittningen var man överraskad över kvaliteten och effekten med tanke på att det endast handlar om 29 knivar. Resultatet är till fullo på samma nivå som andra system med många fler knivar.