Fendt Vario1
Fendt 211 Vario är en fenomenal lastartraktor och finns i tre utrustningsnivåer: Power, Profi och Profi Plus.
Jordbruk Maskin & teknik

Små traktorer när de är som bäst

Fendt 200-serien är ingen storsäljare i Sverige, men faktum är att var femte traktor som rullar av monteringsbandet i Fendts fabrik i tyska Marktoberdorf är en sådan maskin.

För de som söker en liten kompakt traktor och inte enbart tittar på prislappen är det en intressant maskin där man som kund får mycket för pengarna.

Steglös Vario-transmission i en effektklass från 79 till 124 hästkrafter och alla reglage i höger armstöd. Plant golv, hängande pedaler och ett stort takfönster som hänger ihop med frontrutan.

På en gård där man behöver en liten smidig traktor med lastare är Fendts 200-serie intressant. Det är totalt fem modeller att välla på från Fendt 207 Vario till Fendt 211 Vario.

Den största modellen i serien, Fendt 211 Vario, har en motor som ger 105 hästkrafter nominell effekt och har en maximal effekt på 124 hästkrafter med boost. Maximalt vridmoment är 508 Nm vid 1.600 rpm. 

Bränsletanken rymmer 125 liter diesel och 16 liter AdBlue.

Hydraulpumpen ger 71 liter per minut och maximal lyftkraft i trepunkten bak är 4.200 kg.

Kraftuttaget har tre växlar, 540, 540E och 1.000 rpm och traktorn väger 4,2 ton obelastad. Belastas traktorn är maximal vikt 7,5 ton.

Fjärde generationen

Detta är den fjärde generationen i Fendts 200-serie och jämfört med tidigare modeller är hytten större med ökad höjd till taket. Även reglage och inredning i hytten är nytt.

Instrumentpanelen är ersatt av en bildskärm och yttre hydraulik är elektriskt manövrerat. Nytt i hytten är även ett kylfack för mat och dryck.

Precis som de större modellerna från Fendt finns 200-serien i olika utförande beroende på hur mycket utrustning och teknik kunden önskar. De heter Power, Profi och Profi Plus.

Fendt Vario5
Nya Fendt 200-serien finns även i en smalspårsvariant för frukt- och vinodlingar. Tekniska specifikationen är den samma, men traktorn är betydligt smalare i sin konstruktion.