Jordbruk EU Marknad

Förbjuden GM-soja
släpps fri efter lång tvist

Kemikoncernen Bayer-Monsanto har vunnit en långvarig rättstvist mot tre miljöorganisationer som har försökt stoppa försäljningen av Monsantos genmodifierade sojaböna i EU. Sojan ska nu få säljas fritt och en ny rättegång är utesluten.

Sojan friades av EU-domstolen efter en nästan tioårig process. Redan 2009 ansökte Monsanto om försäljningstillstånd. EU-kommissionen beviljade tillståndet för sojan tre år senare, eller 2012. Sorten fick användas som livsmedelstillsats och djurfoder.

Kommissionen beviljade licensen på basen av en positiv utvärdering av den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa. Enligt vederbörande rapport var GM-sorten precis lika säker för människor och miljö som motsvarande konventionella sojasorter.

Av helt motsatt åsikt var de tre icke-regeringsorganisationerna TestBioTech och European Network of Scientists för Social and Environmental Responsibility med Sambucus som tredje part. Organisationen krävde att sojan ska förbjudas i EU.

Enligt kommissionen har inga väsentliga skillnader kunnat fastställas mellan GM-soja och konventionell soja. Organisationerna anmärkte däremot att de potentiella riskerna för hälsa inte hade beaktats i tillräckligt hög grad då tillståndet beviljades.

Kommissionen avvisade organisationernas argument i januari 2013, men processen fortsatte. 2018 förlorade organisationerna målet i tribunalen. Domarna beviljade Monsanto rätten att sälja foder- och livsmedel som innehåller sojan.

Utslaget behagade inte de klagande organisationerna, som besvärade sig över domslutet och krävde att domstolen skulle pröva tillståndet igen en gång. Nya utredningar lämnades in och processen gick vidare.

Efter en förnyad behandling i EU-domstolen, har domarna igen en gång givit Monsanto rätt. Denna gång får koncernen släppa ut sin insekts- och herbicidresistenta soja på EU-marknaden. Enligt domstolen kan utslaget inte längre överklagas.