Jordbruk Globalt Marknad

ASF slog till i Filippinerna

Den afrikanska svinpesten har nu också bekräftats i Filippinerna, där mer än 7.000 grisar hittills måste nödslaktas. Landets myndigheter hoppas att epidemin ännu kan begränsas. Det är inte känt hur smittan har kommit in i landet.

Misstanken om ASF har grott redan flera veckor i Filippinerna. Myndigheterna har i flera omgångar påträffat döda grisar på mindre gårdar. Nu har analys av 20 blodprover i Storbritannien bekräftat smitta hos 14 besättningar.

De flesta proverna hade tagits i provinserna Rizal och Bulacan. Inom en radie av en kilometer kring fyndorterna avlivades 7.400 grisar. Källan till smittan har inte gått att kartlägga.

Landets myndigheter misstänker att grisarna har smittats via avfall och matrester från hotell och restauranger i de berörda områdena. Men svinpesten kan också ha landat i Filippinerna via importerade grisprodukter.

ASF-utbrottet i Filippinerna kan få kännbara följder för den globala marknaderna för griskött. Filippinerna är en viktig importör av griskött från både EU och Nordamerika. Landet importerar också betydande mängder biprodukter från slakt.

Filippinerna har hållit en restriktiv linje för att skydda sin marknad mot svinpest. I juli stoppade landets regering all import av griskött från Tyskland, efter att landets myndigheter hade påträffat polskt griskött i leveranserna.

Det räckte för att stoppa importen från Tyskland, eftersom svinpest har härjat i Polen sedan 2014. Myndigheterna i Filippinerna satte Tyskland på en svart lista och anklagade exportörerna för att slarva med säkerheten.

Men allvarliga brister har också iakttagits på ort och ställe i Filippinerna. Tidningen PigProgress publicerade nyligen bilder av ett drygt 50-tal svinkadaver som flöt omkring i floden Marikina, som strömmar från de ASF-smittade områdena mot huvudstaden Manila.

Enligt siffror från 2017 finns det omkring 12,4 miljoner grisar i Filipppinerna. Bara en tredjedel av grisarna föds upp i kommersiella svingårdar. Omkring åtta miljoner grisar hålls i små enheter på bakgårdar.

Filippinerna är det nionde asiatiska landet som drabbas av den afrikanska svinpesten, vid sidan av den asiatiska delen av Ryssland, Kina, Nordkorea, Mongoliet, Vietnam. Kambodja, Laos och Myanmar.