Jordbruk Globalt Marknad

Möjligheterna att exportera
griskött till Kina utvidgas

Det bilaterala avtalet mellan Finland och Kina som gäller export av griskött förnyades i samband med att Hu Wein, vice minister vid det kinesiska tullverket, besökte Helsingfors den 18 september. Det meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

Enligt det nya avtalet som är mer omfattande än tidigare får Finland nu exportera bland annat nedkylt griskött och grisens olika styckningsdelar till Kina mångsidigare än hittills. Det tidigare exportavtalet gällde bara fryst kött.

I samband med mötet ingick jord- och skogsbruksministeriet och det kinesiska tullverket ett samarbetsavtal som bidrar till regelbundna fortsatta förhandlingar mellan ländernas myndigheter. Vidare kom parterna överens om att kinesiska myndigheter kommer att besöka och inspektera fjäderfäanläggningar i Finland. Inspektionen hänför sig till den pågående processen som rör marknadstillträdet för fjäderfäkött.

Tidigare i år har det kinesiska tullverket beviljat ett anläggningsspecifikt godkännande för två anläggningar som framställer modersmjölksersättning, för flera anläggningar inom mjölksektorn samt för fyra finländska anläggningar inom fiskbranschen. Fiskexporten till Kina har inletts i september 2019.