Kumm2
Förra veckan bjöd Caraway och Avena Berner på information om kumminförsöken i Närpes. Många odlare kom för att bekanta sig med försöken.
Jordbruk Marknad

Rekordstora kumminskördar i år

Havre med insådd av kummin, bondböna med insådd av kummin, kummin och koriander. I flera år har Caraway i samarbete med Avena Berner haft kumminförsök i Närpes. Förra veckan presenterades resultaten för intresserade odlare.

– Det har varit ett intressant år för kummin. Ett mycket gott år för på många håll i hela landet har skördarna varit mycket stora. Fabriksmedeltalet brukar ligga på cirka 800 kilo per hektar men nu har vi en odlare som fått nästan tre ton kummin per hektar, vilket är rekord, säger Matias Rönnqvist, produktchef på Avena Berner.

Han var på plats i Närpes förra veckan när Avena Berner och Caraway bjöd på resultaten från kumminförsöken. Rönnqvist har i många år haft med kummin i växtföljden – en gröda som lämpar sig utmärkt för att bryta ensidig spannmålsodling.

– Om jordstrukturen blivit lidande är det mycket bra att ha kummin i växtföljden. Jorden får vila och man får två skördeår där jordstrukturen inte bryts, förklarar han.

Kummin ger dessvärre ingen skörd det första året. Därför görs försök med att så in kummin med andra grödor, som grödor som skuggar lite och passar in på jordarten.

– För att komma bort från nollåret tror jag mest på samsådd. Då får odlaren in kummin på ett fiffigt sätt. Med tanke på att stöden troligen kommer gå ner för jordbruksgrödor är det viktigt att tänka på att man får en avsalugröda.

Kumm5
Matias Rönnqvist, produktchef på Avena Berner, fungerade som expert när Caraway berättade om årets kumminförsök i Närpes. Kummin är en gröda som fungerar utmärkt för att bryta ensidig spannmålsskörd, säger han.

Bondböna och kummin intressant

I Närpes har det gjorts försök med bondböna och kummin – något som också testats i Åboland och västra Nyland.

– Det har fungerat bra. Först skördas bondbönan och följande år kummin. Den här kombinationen är intressant för då får man också in protein i växtodlingen och odlaren får en inkomst första året. Skulle det misslyckas med bondbönan får man ändå in en gröngödslingseffekt, förklarar Rönnqvist.

Något som också har testats i år är försök med olika korianderstammar. En försöksruta har normal europeisk stam medan en annan är en kanadensisk med mindre frökapslar samt en stam med större frökapslar.

– Den ska ha dubbelt högre oljehalt och om det förverkligas återstår att se.

Orsaken till de försöken med enbart koriander är att Caraway har börjat tillverka korianderolja som exporteras. Huruvida det blir vanligare med enbart rena korianderodlingar om efterfrågan ökar återstår att se.

– Det finns några odlare som i några år odlat enbart koriander men jag tror ändå att samsådd med koriander och kummin förblir den vanligaste odlingsmetoden, säger Rönnqvist.

Dan Kjällberg, fabrikschef för Caraway, berättar att företaget tillsvidare har producerat korianderolja i liten skala. Men intresset för att köpa in koriander har ökat.

– Nu börjar vi se möjligheter för att öka försäljningen på korianderolja ute i världen och därför kan korianderodlingen i Finland öka. Vi är villiga att köpa in mer koriander än tidigare.

Korianderodlingen i Finland är ännu på en blygsam nivå och odlas enbart på cirka 70 hektar i fjol.

– Därför ser vi också att odlingsarealen kan utökas en hel del. Odlar man enbart koriander eller i kombination med kummin är upp till odlaren själv, säger Kjällberg.

Kumm8
Kummin ger ingen skörd första året och därför är det vanligt att så in en annan gröda, som här med bondböna. Det gör att odlaren får en avsalugröda första året. Just kombinationen med bondböna och kummin har testats i Åboland och västra Nyland. Det här är ett försök i Närpes.

Bra övervintring

Kjällberg tror att en orsak till den goda kumminskörden i år är att övervintringen fungerade bättre än tidigare år. Starten blev bra och det kom tillräckligt med nederbörd i början av sommaren.

– Sedan var det också varmt och gynnsamt väder i blomningsskedet och det fanns mer frö tillgängligt i växtligheten jämfört med tidigare år. Sedan har det också förekommit mindre tomma frön än tidigare och allt det här har bidragit till goda skördar.

Problemet – trots att odlingsarealen av kummin minskat från cirka 27.700 i fjol till 24.000 i år – är att det fortfarande råder överproduktion på kummin i Finland. Det bidrog till att priserna kom kraftigt ner i fjol och trots en liten återhämtning är de fortfarande på en lägre nivå än normalt.

– Priserna är inte ännu fastslagna men vi förutspår en liten ökning. 99 procent av all kumminodling exporteras från Finland och nu är konkurrensen inte lika hård från de baltiska länderna där produktionen minskat. Läget är lite bättre, men vi har fortfarande överproduktion, förklarar Kjällberg.

Men insåningsarealen minskar. 

– Mindre insåning förbättrar balansen på marknaden och så småningom hoppas vi att kunna återgå till ett odlarpris på 1 euro per kilo som det var för tre år sedan.