EU hotar USA med mottullar på frukt, ketchup och traktorer

USA anser att EU betalar olagliga statsstöd till Airbus och hotar med handelssanktioner. Nu slår EU tillbaka med samma mynt. Om det är nödvändigt, kan EU försvåra importen av jordbruksprodukter och traktorer från USA.

NHK är nu distributör av Silotites filmer

NHK har utsetts till distributör av Silotites sortiment av ensilagefilmer.

Inhemska naturprodukter ska utnyttjas bättre

Finländska företag i naturproduktsbranschen behöver allt mer råvaror av olika slag för att kunna svara på den internationella efterfrågan på produkter. Finlands skogscentral deltar nu i ett projekt där ett av målen är att hitta lösningar på de problem som finns i naturproduktsbranschens distributionskedja.

Skogsindustrin gör korrigering efter rekordår

Skogsindustrins utsikter i år är svagare än ifjol, visar prognosen från Pellervo ekonomiska forskningsinstitut PTT.

SLC - Slaktdjursutskottet B Webben
SLC-utskott oroat för självförsörjningen med finländskt kött

Hur ska det gå för självförsörjningen med bland annat svinkött i framtiden? Den frågan bekymrar SLC:s slaktdjurutskott som möttes nyligen i Helsingfors.

SLC - Meatgard 6 B Webben
Meatgard satsar på hantverket

På slakteriet och styckeriet Meatgard i Västankvarn börjar rutinerna småningom sitta som de ska.

SLC - Djurvalfard 1 A Webben
Djurvälfärdsmärkning banar väg för ökat kvalitetstänkande

Att förse livsmedel med djurvälfärdsmärkning medför såväl större kvalitetskrav inom matproduktionen som förbättrad information för konsumenter. Det betonar Jarkko Niemi från Naturresursinstitutet Luke i Seinäjoki.

SLC - Svinexport Ak
Gynnsamt exportläge till Kina positivt för finska köttkoncerner

Stora utbrott av afrikansk svinpest i Kina har höjt landets importpriser rejält under de senaste veckorna, vilket gynnar finländska exportörer som Atria och HKScan.

Ledaren: En ny chans att avblåsa hela brexit

I skrivande stund har det brittiska parlamentet inte ännu kommit överens om ett förslag till avtal om Storbritanniens utträde ur unionen, brexit. Tidigare var villkoret att landet i så fall skulle lämna unionen utan avtal senast natten mellan fredag och lördag. På Europeiska rådets möte onsdag kväll fick Storbritannien dock tilläggstid till den sista oktober för ett utträde. Utträdet kan dock förverkligas tidigare, om det finns ett avtal. Avtalet innebär också att Storbritannien kan avblåsa brexit.

Åländsk skogs-vd blir mejerichef

Ålands Skogsindustriers vd Joakim Blom byter bransch och blir i stället vd för Ålands Centralandelslags mejeri i Jomala.

Livsmedelskedjan samlades vid det första gemensamma matbordet

Livsmedelskedjans gemensamma diskussionsforum samlades för första gången 10.4 i Helsingfors under namnet Gemensamt Matbord.

SLC - Thomas Blomqvist
Thomas Blomqvist efterlyser samarbete inom livsmedelskedjan

SLC:s fullmäktigeordförande Thomas Blomqvist anser i sin lantbrukspolitiska översikt på SLC Nylands vårmöte förra veckan att det var bra att en utomstående utredningsman som Reijo Karhinen visar på utmaningarna inom jordbruket.