Jordbruk Globalt Marknad

ASF bekräftades hos
grisar i Sydkorea

Den afrikanska svinpesten påträffas nästan dagligen i nya områden i östra och sydöstra Asien. Det senaste landet som bekräftar smitta av svinpest är Sydkorea. Det är i och för sig ingen överraskning. ASF härjar redan i Nordkorea.

De första fallen av svinpest i Sydkorea rapporteras från en gård i närheten av den nordkoreanska gränsen. I preventivt syfte har landets veterinärmyndigheter börjat avliva 4.000 grisar i tre olika anläggningar nära gränsen till Nordkorea.

Myndigheterna lät omedelbart också spärra av alla grisgårdar, slakterier och foderkök för en frist av 48 timmar. Grisar ska undersökas närmare med avseende på ASF i omkring 6.300 gårdar, som dessutom ska desinficeras.

De första fallen av afrikansk svinpest upptäcktes i Sydkorea knappt fyra månader efter att afrikansk svinpest i juni påträffades i Nordkorea nära gränsen till Kina. Det första fallen av svinpest upptäcktes i Kina i augusti förra året, inte långt från den nordkoreanska gränsen.

Smittan av afrikansk svinpest i Kina förorsakade genast stor oro i hela Sydostasien och inte utan orsak. Det senaste året har den afrikanska svinpesten spridits till snart sagt alla länder i regionen, bland dem Mongoliet och Vietnam.