54194 Inas Ambassador Gui Congyou Press
Kinas ambassadör Gui Congyou besökte HKScans anläggning i Kristianstad där slakt och styckning visades upp. FOTO: Helena Holmkrantz/Lantmännen
Jordbruk Globalt Marknad

Kinas ambassadör studerade
svensk livsmedelsproduktion

Kinas ambassadör i Sverige Gui Congyou besökte i tisdags flera lantbruk och produktionsanläggningar i Kristianstad med omnejd, för att skaffa sig fördjupad kunskap om svensk livsmedelsproduktion. Ökad handel mellan Sverige och Kina stod i fokus när värdföretagen Lantmännen, HKScan och Kött och Charkföretagen visade ambassadören runt.

I nuläget har Sverige inget tillstånd att exportera havre och griskött till Kina. När det gäller processen att få svensk havre och svenskt griskött godkänt för export till Kina finns det protokoll framförhandlade för signering. När respektive protokoll väl är påskrivet behöver varje enskild produktionsanläggning inspekteras och godkännas av de kinesiska myndigheterna innan exporten kan påbörjas.

Under besöket fick ambassadören följa hela kedjan av grisköttsproduktion – från gård, via slakteri, till förädlade produkter. Dagen inleddes på en gård som bedriver smågrisproduktion. Rundturen fortsatte sedan till HKScans anläggning i Kristianstad där slakt och styckning visades upp.

− Vi förbereder oss nu väl inför export till Kina och utvecklar vår produktion och vårt sortiment för att anpassa oss till den kinesiska marknadens efterfrågan, säger Sofia Hyléen Toresson, vd på HKScan Sverige.

Dagen avslutades söder om Kristianstad på Missunnad gård, där bland annat produktion av spannmål och kyckling visades upp.

− Exakt när svensk export av griskött till Kina kan påbörjas är ännu ovisst. De svenska företagen är förberedda för handel med Kina, och redo att börja exportera så fort alla godkännanden finns på plats, säger Magnus Därth, vd på Kött- och Charkföretagen.