EU-länderna beviljade stöd till Irlands nötsektor

Stödet till Irland har motiverats med landets svåra situation i samband med ovissheten om effekterna av en eventuell Brexit.

EU har sålt ut allt skummjölkspulver

EU:s interventionslager för skummjölkspulver är nu definitivt tömda.

ASF har redan spridit sig till Laos

Senaste vecka rapporterade den internationella djurhälsoorganisationen OIE att ASF nu också har bekräftats i Laos, nära gränsen till Vietnam.

SLC - Yara 1
Yara utvecklar ny försäljningsplattform

Yara introducerar i sommar plattformen YaraCON 24/7. Det handlar om en försäljningsplattform i form av en flyttbar container där kunden kan köpa växtnäringsmedel med hjälp av modern informationshantering och RFID-teknologi.

SLC - Pefc
PEFC-kriterierna revideras

Arbetet med att uppdatera kriterierna för PEFC-skogscertifieringen inleddes med ett konstituerande möte i början av juni där över 60 aktörer från olika sektorer deltog.

SLC - Skogskonjunktur
Konjunkturtoppen inom skogssektorn är förbi

Efterfrågan på skogsindustrivaror minskar till följd av att tillväxten i världsekonomin avtar och osäkerheten har ökat. Produktionsvolymerna minskar dock inte nämnvärt i år. Volymerna avverkat industrivirke och rotpriserna på timmer sjunker jämfört med året innan, framgår av Naturresursinstitutets konjunkturrapport för skogssektorn.

SLC - Rotpris
Höga rotprisinkomster 2018

Rotprisinkomsterna steg till 2,66 miljarder euro 2018. I jämförelse med året innan ökade de reella inkomsterna med 14 procent och var nästan en fjärdedel högre än genomsnittet under de senaste fem åren, anger Naturresursinstitutets statistik över rotprisinkomster.

Större stamvedsuttag 2018 än någonsin tidigare

Ifjol avverkades sammanlagt 78 miljoner kubikmeter stamved. Enligt Naturresursinstitutets virkesuttagsstatistik ökade den avverkade volymen med nästan sex miljoner kubikmeter jämfört med året innan och slog därmed nytt rekord.

Stor rågsådd – liten rybs- och rapssådd

I höstas var rågsådden i Finland störst sedan 2000. Den sådda rågarealen nästan fördubblades och i höst förväntas den finländska rågen räcka till för inhemsk konsumtion, uppger Naturresursinstitutet.

Ledaren: Äntligen livsmedelsombudsman

Efter ett riksdagsval och efter att en ny regering bildats kunde statsrådet förra veckan äntligen utse en livsmedelsombudsman. Livsmedelsombudsmannen inleder sitt uppdrag i september. SLC har tryckt på för att få en livsmedelsombudsman i cirka tio år.

SLC - Jansik
Frankrike, Storbritannien och Estland: Organiserad spannmålsförsäljning och export

Csaba Jansik har utrett böndernas organisering i andelslag och spannmålsexporten i Frankrike, Storbritannien och Estland. Finns här lärdomar att ta tillvara för de finländska bönderna och vår egen spannmålssektor? Landsbygdens Folk slog sig ner med Jansik för att få koll på läget.

HKScan tilläggsemitterar

​Eftersom HKScans riktade emission nyligen på knappa 45 miljoner aktier övertecknades, har bolagets styrelse beslutat utlysa en tilläggsemission på närmare 7,5 miljoner aktier. Teckningsvärdet är 1,60 euro per aktie.