Nya märken i Lantmännen Agros sortiment

Lantmännen Agro har tagit in nya vagnar och lastare i sitt sortiment.

SLC - Sokerijuurikkaan Kasvukausi On Lahtenyt Liikkeelle Jopa Pari Viikkoa Etuajassa  Kuvassa Kasvustoa Juuri Ennen Juhannusta  Kuva Fanni Heinonen Sucros
Betodlarna har tecknat branschavtal med Sucros

SLC:s och MTK:s förhandlingsdelegation för sockerbetor har i slutet på juni tecknat ett branschavtal med Sucros som gäller tillsvidare. Samtidigt har utskottet tecknat avtal om priset för odlingssäsongen 2020.

SLC - Lpx 39038
Internationell matrazzia avslöjade nya bedrägerier

De internationella polisorganisationerna Interpol och Europol har igen genomfört en serie storrazzior i flera länder. Granskningarna avslöjade bedrägerier med falska ekoprodukter, mindervärdiga matprodukter och kaffefusk.

Merkel aviserar plan för glyfosatavveckling

Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill lansera en snabb plan för avveckling av glyfosat inom jordbruket.

En ny utsädeslag har trätt i kraft

Syftet med reformen av utsädeslagen var att förnya lagen så att den bättre svarar på dagens behov. I reformen beaktades också de ändringsbehov som följer av EU-lagstiftningen. Den nya utsädeslagen trädde i kraft den 1 juli 2019, meddelar Jord- och skogsbruksministeriet.

SLC - Hhm Hasenpusch
EU och Mercosur enades om världens största frihandelszon

EU-kommissionen och den sydamerikanska tullunionen Mercosur ska grunda världens största frihandelsområde. Den europeiska bilindustrin jublar i takt med de sydamerikanska jordbrukarna, medan EU:s jordbruk kan bli lidande.

SLC - Livestock Boat
Nya Zeeland kan förbjuda export av levande nötboskap

Nya Zeelands export av levande boskap till länder med tvivelaktiga djurskyddsstandarder riskerar att skamfila landets goda rykte. Regeringen överväger därför ett partiellt eller totalt förbud mot exporten.

SLC - Lpx 148869
Glyfosatförbud kan öka jordbrukets klimatutsläpp

Ett förbud mot glyfosat skulle minska jordbrukets intäkter och höja kostnaderna. CO2-utsläpp och näringsläckage ökar medan skördarna minskar. Konsekvenserna för klimatet blir negativa, bedömer det svenska Jordbruksverket i en färsk rapport.

Italien: Producentpriser på mjölk hålls låga trots skyhöga spotpriser

Mjölkpriserna på spotmarknaden i Italien har ökat med 12 procent på drygt en månad. Det betalas nu 44,33 cent per liter, vilket är det högsta priset på över två år. Priset har ökat varje vecka sedan i början av maj. Trots det vill flera mejerier sänka priserna för sina fasta mjölkbönder. Bondeorganisationerna har nu bett jordbruksministeriet att ingripa för att stoppa prisdumpningen.

SLC - Mjolk O Ost
Mjölkkonsumtionen minskade med nästan fem procent

Finländarna konsumerade i fjol i genomsnitt 155 kilo flytande mjölkprodukter, 81 kilo kött, 12 kilo hönsägg, 79 kilo spannmål, 65 kilo frukt och 64 kilo grönsaker. Detaljerna framgår av Naturresursinstitutets preliminära uppgifter om näringsbalansen.

SLC - Yara Timo Rasanen
Yara aviserar prishöjningar

Våra priser stiger, men vår prissättning gäller naturligtvis den vara vi säljer till handeln, understryker kommersiella direktören för Yara Finland Timo Räsänen.

Cemagro börjar producera gödsel i Finland

Cemagro flyttar en del av sin gödselproduktion till Finland och investerar nu i en anläggning i Niirala, Tohmajärvi, för 2,5 miljoner euro. När anläggningen är färdig är Cemagros avsikt att tillverka den gödsel i Niirala som marknadsförs i Finland. Tidigare har bolagets gödselprodukter tillverkats hos systerbolaget Baltimark i Tallinn. Där fortsätter tillverkningen av vara för de svenska och de isländska marknaderna.